IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Балцерович: Гражданското общество може да спре разхищаването на обществен ресурс

Най-големите икономически шокове идват заради свръхконцентрацията на политическа власт, предупреди финансистът

08:18 | 03.07.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Чрез активна дейност на гражданското общество политиките, които водят икономиките към кризи, може да бъдат променени. Това заяви на лекция, организирана от Асоциация Банка на годината, полският икономист и финансист проф. Лешек Балцерович.

„В много държави политиката е деструктивна. Зад предизборните обещания на политиците стоят все по-големи разходи след изборите и това е предпоставка за възникването на криза“, мотивира се той. Икономистът призова хората да спрат да вярват на тези все по-щедри обещания в стил „Дядо Коледа“. Според него специално в България е важно обществото да осъзнава положителното влияние на Валутния борд и фискалната дисциплина.

Балцерович представи различни сценарии, които спъват икономическия растеж по света. Той посочи, че икономическите кризи, които са предизвикани от високи фискални разходи и свръхвисок дълг, забавят икономиките на отделни страни – като пример финансистът даде раздалечаването на показателите на Мексико и Испания, които в миналото са били със сходни икономически показатели.

Той предупреди, че положителното влияние на Валутния борд в България може да бъде неутрализирано с лоша фискална политика.

Икономистът се застъпи за повишаването на пенсионната възраст, включително и в България, тъй като ниската заетост и застаряващото население по принцип са предпоставка за възникването на криза, ако не се предприемат изпреварващи мерки. „Ако реформата на пенсионната система в България спре, има риск за финансовата стабилност“, посочи той.

Балцерович препоръча още да се фокусираме основно върху частните инвестиции, тъй като публичните инвестиции не са техен добър заместител. Той подчерта основното значение на икономическата свобода, върховенството на закона и опростената система на данъчно облагане, като според него е най-добре за икономиката данъците да са ниски. В същото време трябва да се контролират социалните разходи.

„Най-големите икономически шокове са предизвикани не от пазарите, а от свръхконцентрацията на политическа власт. Затова най-дълбоки са кризите в непазарните икономики“, допълни Балцерович.

Икономистът обясни, че Полша е избегнала кризата след имотния балон, тъй като превантивно е било ограничено ипотечното кредитиране. И още една благоприятна за икономиката практика: „Нямаме богати бизнесмени, които да са забогатели заради политическите си връзки. Наложихме и запазихме равно третиране на всички предприемачи“, допълни Балцерович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 21 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Човека ясно и просто го казва: протестирайте и следете всяка стъпка на управляващите, не само когато направят огромно предателство.Ясно е че БГ политиците стигат до ситуации като назначаването на Пеевски САМО ЗАЩОТО до тогава са правили малки гафове и никой не реагира. ГЕРБ бяха по-умни в това отношение от БСП, усещаха кога ядосват избирателя и даваха заден ход.Само лустрация ще помогне на България да избегне изчезването на държавата следващите 20 години!!! Тия комунистически *** са във ВСЯКА партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 7
jelenski
преди 11 години
За първи път се прави ревизия на Герберското управление. Служебният кабинет не посмя да разрови мравуняка, но сега излизат наяве всичките им машинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
SSIW
преди 11 години
Цитат1: Най-големите икономически шокове са предизвикани не от пазарите, а от свръхконцентрацията на политическа власт. "Цитат2: "Икономистът обясни, че Полша е избегнала кризата след имотния балон, тъй като превантивно е било ограничено ипотечното кредитиране."-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Как точно се предполага, че трябва да свържем логиката в тези две заявления?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
"в определени "зони" може да се загуби баланса и паразита да остане без гостоприемник"=====================Ами става това което би ТРЯБВАЛО да "виждаш" по проявленията му в реалността - туканка има едно следствие:https://***.bivol.bg/us-bg-masoni.html - борба до последно на *** за гостоприемника...а отгоре ги "изчегъртват" като карат гостоприемника да реагира подходящо на тези ПО-отгоре -> статията! -> бутат към "директна демокрация" и до-глобализиране!Но, може и изчегърканите *** да реагират подобаващо за ТЯХ и за гостоприемниците си, като забавят и даже върнат процесите по определен начин... ама трябва и акъл, не само драпане и манипулиране във всякакви неподходящи посоки...Има и още възможности за "изчегърканите ***"... ама не се сещат, докато умират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Проблема е, че в определени "зони" може да се загуби баланса и паразита да остане без гостоприемник. Но и за това има предполагаемо решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Че е факт-ОК, имах предвид официализирането, Декрета.А иначе за второто, процеса е ясно различим и логичен. Последното ниво не може да е многобройно. Трябва да е "достатъчно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
глобалното разделение е факт от много време... ти явно "гледаш" някакво по-"ниско" ниво от вторите!Има една друга цел сега, която надушваш, но не си изЯСНИЛ напълно за себе си -> свалят се няколко поднива от вторите при първите!Унификацията изисква да се намалят междинните нива... затова винаги съм намеквал да не бързат да унифицират подписващите, защото бързо ще слезнат долу!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Бавно и сигурно се изпълнява предначертания план, като гледам. Макар "първопричините" привидно да са различни, търсения краен резултат е на лице. Ясно определени две групи/съсловия, класи и прочие/ - субект буйстващ електорат и субект командващ елит. Колко време има до глобалното разделение....знаят плановиците вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Значи господина иска външното лапане да остане (сорса), но да спре/намали вътрешното за сметка , на и без това неразбиращите се местни "шефове" (проводници)! Е как ще стане?...Аааааа, избира чрез "Гражданското общество" ... ами това си знаят от там - само октомврийски революшъни са им решенията... ама сега ще им е "малко" по-трудно... има една малка, но основна разлика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още