IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Кънев иска отпадането на поправката "Янев" за деклариране на имущество

Промените противоречат на Конституцията, смята "червеният" депутат

11:51 | 27.06.13 г. 1
Петър Кънев иска отпадането на поправката "Янев" за деклариране на имущество

Петър Кънев предложи премахването на поправките в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, внесени от Яне Янев. Предложението е внесено преди ден в деловодството на Народното събрание.

Промените бяха част от един от последните законопроекти, приети от 41-то Народно събрание. Те касаеха задължението на представителите на частния бизнес да декларират имуществото си при заемане на определени позиции.

Заради промените в Сметната палата декларации за имуществото си трябваше да внесат представителите на работодателските организации, заради участието им в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Разшири се и обхватът по отношение на представителите на политическите партии, европейските депутати, както и за заемащите висши ръководни длъжности в компании от обществено значение.

Веднага след приемането на поправките работодателските организации обявиха, че разширеният обхват противоречи на Конституцията и напуснаха тристраннката.

Именно на противоречие с текстове на Конституцията се позовава и вносителят на искането за отпадането на поправката „Янев“ Петър Кънев. В мотивите за внасянето на законопроекта е записано, че ефектът не отговоря на обществените нужди, а поправките са насочени към постигане на противоконституционен резултат.

Текстовете в закона, предложени от Яне Янев, създават условия за уронване на достойнството на личността, на доброто име на гражданите и представлява недопустима намеса в техния неприкосновен личен и семеен живот, обяснява Кънев, визирайки именно задълженията за подаване на декларации от участниците в тристранния съвет.

Според него нито една работодателска или синдикална организация не се издържа от публични средства, затова и няма обществена значимост на този текст и предлага отпадането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Видният социалист Петър Кънев се зае ударно със социалните проблеми на държавата! хехе...Чакаме включване и от социалиста Мартин Захариев! Той като юрист по дифолт не е лишен от дар-слово и си е надарен вербален ла^йномет, но думичката, която звучи като медена роса в устата му е "бизнес"! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още