IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Кокалов: Невъзможни са промени в методиката за финансирането на болници

Осигурителна карта за всички българи биха решили част от проблемите в здравеопазването, смята членът на Надзорния съвет на НЗОК

10:50 | 02.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иван Кокалов: Невъзможни са промени в методиката за финансирането на болници

Промяна в методиката на финансиране не е възможна в рамките на това законодателство, каза зам.-председателят на КНСБ Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пред БНР.

Неговият коментар е във връзка с изявленията на служебния здравен министър Николай Петров, който обясни в събота, че започват преговори за промяна на схемата на плащане на болниците.

Министър Петров анонсира предстоящите днес (2 април) разговори в тази насока между представители на здравното министерство, Управителния съвет на Българския лекарския съюз и НЗОК, но според Кокалов не е възможно да бъдат направени значителни промени.

Той припомни, че бюджетите на здравната каса са гласувани. „Общо взето нещата се върнаха по старому след фалстарта на новата методика, за която трябва още време, анонси, разясняване и други парктически неща“, допълни още синдикалистът.

Едно от нещата, които биха подобрили състоянието на болниците, е въвеждането на осигурителна карта, с която болните да могат да получават лечение навсякъде в страната, а парите отделени за това „да ги следват“, обясни Кокалов.

На практика сега хората имат право да получат здравно обслужване в друг град, в друг регион, но парите не се прехвърлят от една районна каса в друга. "Ние можем да правим, но в рамките на по-голям период, когато видим, че в една каса има неотчетени пари, а в други има недостиг. Това обаче можеше да стане автоматично, ако всеки българин имаше такава карта", допълни още експертът. 

Въвеждането на осигурителна карта обаче е невъзможно да стане в рамките на това законодателство, а служебното правителство не може да прави промени в законите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още