IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Министерството на финансите преотвори емисия със срочност 10,5 години

С най-голям дял сред инвеститорите са банки, пенсионни фондове и инвестиционни посредници

20:06 | 11.03.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Министерството на финансите преотвори емисия със срочност 10,5 години

Министерството на финансите преотвори бенчмарковата емисия със срочност 10,5 години и падеж 9 юли 2023 година.

На проведения на 11-и март 2013 г. аукцион министерството предложи за продажба държавни ценни книжа с обем 50 млн. лв., като участниците подадоха поръчки за 100,55 млн. лева, съобщава пресцентърът на ведомството.

Постигнатата доходност е 3,63%, което показва запазване доверието и интереса на инвеститорите във вътрешен държавен дълг и участие на широк спектър инвеститори.

Разпределението на одобреното количество по видове инвеститори показва водеща позиция на банките, които придобиха  54,54% от одобреното количество, следвани от  пенсионните фондове (20,66%), инвестиционните посредници (10%), други инвеститори (10%) и застрахователни дружества (4,80%). След този аукцион общият обем на емисията достигна 150 млн. лева.

Постигната доходност на аукциона е по-ниска от доходността на облигации със сходни характеристики на редица държави: Турция (6,84%), Унгария (6,3%), Португалия (5,95), Румъния (5,71%), Словения (5,59%),  Испания (4,76%), Литва (4%) и други. Отражение на постигнатата устойчивост в областта на публичните финанси в страната са и стабилните нива на стойността на показателя CDS, отчитащ премията по застраховката срещу неплатежоспособност на емитента. По този показател България остава в една група с Балтийските държави, Полша и Словакия, се казва още в съобщението на министерството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
Internet
преди 11 години
Тихо и полека милиардчето на Кристалина се реализира на практика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
nobel
преди 11 години
Етооо. Пак са изтеглили 50 милиона без да ме питат. И аз ще трябва да плащам тази "толкова ниска" ....ау, доходност на банкери, които не мога да понасям, на пенсионни фондове, в които нямам участие, на инзеститори и застрахователи, които изобщо пък не мога да ги гледам. Защо ми се струва, че скоро ще се откажа да членувам в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
diado mrass
преди 11 години
Ами то е ясно - Дянков е виновен за ниската доходност! А доходността можеше да бъде къде, къде по-висока! Кой не иска висока доходност? Кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още