IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Аукционът за 800 млн. лв. ще бъде успешен*

Анализаторите се опасяваха, че продажбата ще пропадне заради политическата криза

11:06 | 20.02.13 г. 4
Дянков: Аукционът за 800 млн. лв. ще бъде успешен*

За днес е насрочен аукцион за продажба на рекордните 800 млн. лв. шестмесечни ДЦК. В условията на пълна неяснота около продажбата оттеглилият оставката си Симеон Дянков категорично заяви, че всичко ще мине по план и държавата ще набере нужните й средства.

"Днес ще подпиша извънредния аукцион и той ще бъде успешен. България е показала, че е стабилна държава, има достатъчно начини, че ако тази цена не ни хареса, ще изчакаме и ще вземем друга цена. Досега сме получили достатъчно искания за участие в аукциона, той ще е успешен", категоричен е Дянков.

„Нямам представа дали аукционът ще се осъществи, проучването ми сред колеги, показва неяснота и в чисто правен аспект, тъй като Симеон Дянков е в оставка, а нов финансов министър не е избран. Затова не знам, дали ще има административна процедура. След това предстои да видим и какво ще е търсенето“, заяви по-рано днес Стоян Николов, управител на ПФБК ООД.

„По отношение на този аукцион може само да спекулираме. Има възможност да бъде проведен успешно, но тъй като сме в непозната ситуация, а именно рекордно голям аукцион в комбинация с оставка на министъра и на правителството, то има риск да не се осъществи. Все пак не сме Испания или друга страна която няма пари и зависи от благоволението на някои отвън. По-скоро положителните възможности са повече, но негативните се увеличават“, заяви Георги Ангелов, главен икономист на Институт Отворено общество.

Investor.bg напомня, че търсенето в последните аукциони за ДЦК "се клати". В понеделник (18 февруари) имаше аукцион с търсене за едва 77 млн. лв., спрямо за 126 млн. лв. на 23 януари 2013 г. Съответно доходността скочи рязко от 1,66% на 1,99%.

В последните месеци има коментари от участници на пазара на ценни книжа, че доходността по българския дълг е твърде ниска и не ги устройва. От друга страна, ако тя се повиши, те ще отчетат загуби от понижението на цената вече купения дълг. Това ги поставя в ситуацията, все пак да финансират държавата на добри нива.

*Актуализирано към 11:30 часа след изявлението на Симеон Дянков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Аукционът е успешен - парите ги взехме успешно. Връщането не знам как ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
p_trade
преди 11 години
А кои ще им благодари на Дъанков и Борисов 4е в момента цената на такива аукциони е наи ниската в историята ни ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
Колко трябва да си безотговорен, за да подадеш оставка в деня, в който пласираш на дълговия пазар 800 млн. лева дълг! Няма ли да му тежи на съвестта на Борисов, каквато той няма, по-високата лихва, която ще плащат всички данъкоплатци в България върху новите заеми.Спокойно можеше да се изчака един ден с оставката. Но може би пак обслужваме близки до властта банки с по-високи лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
rebel8
преди 11 години
Wyprosyt e kakwa chast ot tia razhodi skriti DKEWR e priznala kato razhodi, t.e. bili sa preneseni kym cenata na toka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още