IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчита се силен ръст на големите депозити през 2012 г.

И размерът, и броят на депозитите до 1 000 лв. е намалял през миналата година, а на кредитите до същия размер се е увеличил

14:53 | 08.02.13 г. 10
Отчита се силен ръст на големите депозити през 2012 г.

Спестяванията на домакинствата в банките са продължили да се увеличават и през последните три месеца на миналата година, сочат предварителните оценки на БНБ. Наблюдава се обаче ръст на размера и броя на големите депозити и спад на по-малките.

Размерът на депозитите за над 1 млн. лв. е регистрирал годишен ръст от 20,8% до 1,59 млрд. лв., а броят им се е повишил със 17,1% до 649 към края на декември 2012 г., сочи статистиката.

Най-голям ръст е регистриран при броя и размера на депозитите до 200 хил. лв. - съответно близо 31% до 24 352 бр. и 32,4% до над 3,286 млрд. лв. Това е горната граница на депозитите, гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Силен ръст е отчетен и при броя и размера на депозитите в границите 200-500 хил. лв. - съответно от близо 32% до 5 884 бр. и 28% до над 1,6 млрд. лв.

Същевременно депозитите до 1 000 лв. са намалели до 9 367 173 броя, а размерът им се е свил с 1,3% до 1,05 млрд. лв. Намаляват и депозитите до 2 500 лв. с 0,1% до 1 057 948 броя, но размерът им остава без промяна спрямо предходната година.

Средно депозитите на населението се увеличават с 11,7% през 2012 г. до 34,5 млрд. лв.

* Графика: Investor.bg, по данни на БНБ

Ако големите депозити се увеличават най-бързо, то при кредитите малките заеми отчитат най-голям ръст, сочат още данните.

Размерът на кредитите за домакинствата до 1 000 лв. се е увеличил с 6,1% на годишна база до 1,2 млрд. лв. към 31 декември 2012 г., а броят им е нараснал с 10,8% до 1 201 486.

Броят на кредитите за над 1 млн. лв. и регистрирал спад от 5,5% до 104 бр. към 31 декември 2012 г., но размерът им се е увеличил с 4,9% до 237 млн. лв.

Общо размерът на кредитите за населението се е свил с 1% до над 18,7 млрд. лв., но броят им се е увеличил с близо 3% до 2 602 923.



 

* Графика: Investor.bg, по данни на БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
За жалост само с гласуване няма да стане. Тука става въпрос за един кокъл по който, вече е останало малко месо за гризане ... образно казано. Практиката от изминалите години показа, че докато тези дето са захапали кокъла, осъзнават абсолютната импотентност на стадото да отстоява или отвоюва нещо за себе си, не може да се очаква и най-мижава милостиня дори., апропо в Бг отдавна щяхме да сме направили бюджетните съкръщения, които искахт от гърците, както и щяхме да ме съкратило всички работници, ако заводите на пежо и Ситроен бяха при нас ... както и да го погледнеш това си е борба и ако няма съпротива никакви резултати не могат да се очакват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Нещата не стоят така. Аз като съм гласувал винаги досега, никога не съм дал повторно гласа си за партията която съм избрал предния път. Това се отнася и за голяма част от гласуващите. В края на краищата едни и същи кумоноиди се въртят във властта, независимо от цвят и партия, с една единствена цел да се облагодетелстват с каквото могат. Особено потърпевши са хората в частния бизнес, защото върху тях се стоварва цялата грижа на законотворци, чиновници и кой се сетиш още. Като резултат хиляди декларацийики за щяло и нещяло , постоятнни нормативни промени, срокове, солени глоби, несъобразени със размера на стопанския субект. Ставаш сутрин по презумпция виновен за нещо си и се чудиш работата ли да си вършиш или да тичаш да декларираш нещо. Пълен идиотизъм. Затова хората си държат парите по банките и не смеят да предприемат нещо, че ще останат и без това. Резултатът е гласуваш срещу, а не за някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
За момента, колкото и да се правят на важни ДПС и други подобни, ромите и българите както ти казваш-вярващи в Аллах, са малцинство. Лошото обаче е в това, че докато гореспоменатите гласуват под строй, то така наречените Българи не гласуват, а са тренери на националния по футбол, по-добри финансисти от Дянков и разбира се винаги по-големи католици от Папата. Докато не се разбере, че не това е пътя към успеха на едно общество, винаги някой друг ще ни е крив. Да си признаеш, че не си прав е много трудно, особено ако си Българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Абсулютно си прав за казаното... НО това че ние си ги избираме е една недоказана максима. Всъщност управляващите през последните 10 години ги избират *** братя, бачкаторите в малкото работещи предприятия(т.нар. корпоративен вот) и последователите на Аллах, а и естествено бабите и дядовците ни които си мечтаят бай Тошо до възкръсне :). Младежите между 18-25% почти не ги интересува кво става или по-точно се интересуват от това да напълнят търбуха си водка и главата си с чалга, а хората от 30 до 55 год. са тотално отчаяни и съжаляват, че не са имигрирали, сега дават съвети на децата си да не правят тяхната грешка.Малкото останали нормални хора, които все още вярват, че нещата ще се оправят и гласуват с надеждата за промяна се изпаряват като гореща вода хвърлена през зимата в Канада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Chick-Chirick
преди 11 години
Това да се търси вината само в управляващите някакси ...! Нали все пак ние сме си ги избрали или не? Както няма компания която да има по-добър рейтинг от държавата в която се намира, така според мен няма как и едно правителслво да е по-добро от хората които го избират. Не звучи добре за хората, но пък може да бъде тема за размисъл, мисъл, мисъл, мисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
RedBot
преди 11 години
С други думи, хората с пари не виждат възможности за бизнес с по-високо съотношение риск/доходност от банковия депозит, което говори зле за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
mos70
преди 11 години
Така е- всички ядем свинко със зеле, но докато за едни зелето е постно, за други има малка мръвка, за трети- към тлъстата мръвка има и черен хайвер. Но момченчето Дянков тегли чертата и казва: средно всички ядете свинско със зеле, значи сте добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Чърчил
преди 11 години
бедните стават по бедни, богатите по богати.... а средно всички ядем свинско със зеле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още