IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев ще опита да рефинансира заема от BNP Paribas за АЕЦ "Белене"

“Атомстройекспорт“ няма основание да иска 1 млрд. евро неустойки за проекта, смята икономическият министър

09:59 | 22.01.13 г. 11
Добрев ще опита да рефинансира заема от BNP Paribas за АЕЦ "Белене"

Най-вероятно заемът, отпуснат за АЕЦ „Белене“ от BNP Paribas, ще се рефинансира, така че да се отложи с няколко години. Това каза в ефира на „Нова телевизия“ икономическият министър Делян Добрев по повод връщането на заема, чийто падеж е на 26 май 2013 година.

“Никой няма да ми даде 400 млн. лева в тази тежка обстановка, още повече за връщане на задължение, а не за инвестиция“, коментира Добрев.

Припомняме, че кредитът, на стойност 250 млн. евро, беше изтеглен за финансиране на предварителните проучвания около втората ни ядрена централа. Част от средствата - 100 млн. лева, бяха платени през 2012 година.

Добрев коментира и арбитражното дело, което „Атомстройекспорт“ заведе срещу България заради пропуснати ползи. Искът е на стойност 1 млрд. евро. Според икономическия министър руската компания няма основания да иска такава солидна сума, тъй като по-голямата част от дейностите, които е извършила по проекта, вече са й заплатени.

„В момента се назначава председател на арбитражния съд, а България се подготвя за защитата“, обясни Добрев относно хода на делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Най-накрая да видя още един човек с моята теза. Погледнете добре голямата картинка, колегата ви я показва доста добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
sonka.74
преди 11 години
Нашият министър може да смята всичко, но Международният арбитраж ще реши казуса. Напълно основателно руснаците си искат 1 млрд.евро неустойка заради загубеното време и инвестиции впроекта Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Много са ми интересни разсъжденията на застъпниците на идеята ЗА Белене. Вчера един съфорумец, на въпроса ми къде ще се складират ядрените отпадаци? Отговори подобаващо, че в България имало много пещери и можели да се заровят там? Други копи-пействат постоянно някакви утопични данни за 100 млрд. печлаби, явно от някой форум на младежкото БСП, трети започват да бранят екологията, като цитират данни за вредни емисии.... Абе с една дума червения мозък може да докара от десет кладенеца вода само и само да подкрепи идея лишена от всякаква обосновка. И в името на какво? В името на енергиината мафия и лобито на Р.Овч и чичо Пепи. Запомнете: 1. Цената на тока, не е зависима от това колко АЕЦ- а има в България, а зависи от това колко НЕК-а, ЕСО-та и ДЕКЕРВ-а има. С една дума докато има държавна регулация и докато пазара е монополизиран от ЕРП-тата разделили си страна на три, ако ще да минем Франция по АЕЦ-и тока ще ни е скъп. А пък всички които защитавате идея Белене няма да усетите никакъв ефект от построяването, нито пък аз и останалите българи. 2-о АЕЦ Белене ще работи почти изцяло за износ. Нима някои си мисли, че ще разпределя ток за домакинствата? Или може би румен2222... има споразумение с АЕЦ да му продават ток за 0.40ст./KWh. Или някои си мисли, че ТЕЦ-овете в БГ ще се закрият с построяването на АЕЦ Белене и ще започнем да потребяваме най-евтината и чиста ел.енергия? Моля ви се другари..... стига глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
То комунизма и в момента действа в България. Благодарение на правителството на ГЕРБ. То се меси навсякъде, защитава монополите, налага цензура на медиите, защитава интересите на ЕС пред тези на България. Наистина се изумявам от неграмотността на голяма част от хората в България, мислейки си, че в България има демокрация. Каква демокрация? Това, което защитавате Вие, е форма на либерален авторитаризъм, не е никаква демокрация! Седите тук и си мислите, че разбирате от демокрация, енергетика и какво ли още не. Истината е, че всъщност не разбирате нищо! Ако разбирахте България нямаше да е на това дередже сега. ЕС и Америка вече 23 години въртят България на пръста си, защото такива като тебе много разбират, всичко знаят. За съжаление апатията е на почит в България и жалките депутати, уж демократи, се възползват до край от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
deant
преди 11 години
За да се "утвърди" като лидер България, трябва първо да Е била лидер. А ние сме държавата най-зле на балканите. В момента имаме работеща централа и сме я имали през целия преход, като даже е работила със всичките си реактори и пак сме били на дъното. Толкова по семантиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Извинявам се, печатна грешка / но, от години, на сайта така и не въвеждат възможност за корекции в текста/ - Трябваше да натисна България. Но, останалите факти са именно тези: С АЕЦ-, България може да намали рязко емисиите СО2 и още 40 години след това, /ако дори не повишат цените на квотите/ да не бъде изпомпвана без смисъл.Тъпо, нелепо, късогледо. Поне, ако им вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Руски комунизъм няма вече доста време, споко. А това, че ГЕРБ превърнаха един инвестиционен обект/проект/ в нещо "за връщане на заеми/, сещаш не, не е наша вина. По-рано днес тук, на инвестора, бяха дадени едни сметки: Само за квоти за СО2-емисии, българия ще трябва да се бърка над 580 милиона евро ВСЯКА ГОДИНА. Това е над милиард лева. Ако го разпрострем над предполагаемия 20годишен период за изплащане на АЕЦ от 20 години - смятай сам, като допълнително, олихвиш сумите...и се получава пак повече от знаменитите Бойкови 20 милиарда. СЛЕД които, поне, ще имаме изплатена работеща централа и чиста от емисии енергия, а с кадилниците, ще продължаваме да плащаме тези пари, които непрекъснато, да излизат от икономиката ни, а ТЕЦ-овете-да ни тровят. Ами да му имам знаменития "икономически промисъл" на това правителство, тогава. Че евтино няма да има-ясно, ама да е и мръсно, и за още /колкото години има ***/, с всички негативни последици, излиза, ГЕРБ ни закопава за поне още 40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Vesko94
преди 11 години
Сега като се замисля май наистина "Белене' ще излезе 11 млрд. евро. Не обаче защото проектът струва толкова, а заради просташката политика на ГЕРБ откакто са на власт. Колко пъти го започваха, колко пъти го спираха. Този иск за 1 млрд. евро от Атомстройекспорт е съвсем резонен на фона на играта, която ГЕРБ играят . "Беленe" не е игра! Това е проект за милиарди, проект, който би утвърдил България като лидер на Балканите. Няма място за *** действия на герберите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още