IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките абсорбираха още 1,8 млрд. лв. проблемни кредити през 2012 г.

Гориво на банките даде поскъпването на българските ДЦК, което освен печалби донесе и по-ниски лихви по депозитите

09:00 | 24.12.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Банките абсорбираха още 1,8 млрд. лв. проблемни кредити през 2012 г.

Спадът на нетния лихвен доход на банките се забави до 5,88% на годишна база през октомври 2012 г., спрямо 9,27% за януари-октомври 2012 г. Лихвеният доход намалява и поради ръста на лошите кредити, тоест увеличение на кредитите по които не се плаща лихва.

Ако през 2013 г. банките успеят да намалят лихвите по депозитите или да върнат към редовно обслужване част от преструктурираните кредити, те ще подобрят нетния си лихвен доход и така по-бързо ще абсорбират проблемните кредити.

Депозитите на населението отчетоха нов рекорд от 34,9 млрд. лв. към 31 октомври 2012 г., като се увеличиха с 4,1 млрд. лв. за година, или с 13,5%.

Активите на банковата система

Активите на банковата система се увеличиха с 4,75% за година до 79,8 млрд. лв. към 31 октомври 2012 г. Кредитите и вземанията достигнаха 60,9 млрд. лв. към края на октомври, спрямо 60,1 млрд. лв. година по-рано, или ръст със само 1,3%.

С 1 млрд. лв. до 8,3 млрд. лв. се увеличиха паричните средства на банките, или с 14%. Както вече споменахме с 32% до 5,1 млрд. лв. се увеличи размерът на притежаваните ДЦК.

Банковата система е част от сектор „Финансови и застрахователни дейности“ като компонент на БВП, който отчете 1,15% ръст на годишна база за третото тримесечие на 2012 г. (спрямо 0,5% ръст на БВП като цяло).

Укрепване на капитала на отделни банки

Инвестбанк увеличи капитала си през 2012 г., привличайки оманския инвеститор Адил Саид Ахмед Ал Шанфари, който ще притежава 25% от капитала на банката. Така и капиталът на Инвестбанк беше укрепен, след като още през 2011 г. това стана при БАКБ и ЦКБ.

Още през 2011 г. БНБ лиши от право на глас част от акционерите в Общинска банка АД и така Столична община си върна контрола над банката.

Както през 2011 г., така и през 2012 г. Първа инвестиционна банка издаде дългово-капиталов (хибриден) дълг с цел увеличение на капитала от първи ред.

Австрийската Майнъл банк заяви намерение да открие клон през пролетта у нас, като цели да бъде първата истинска инвестиционна банка не местния пазар. През 2012 г. тя откри търговско представителство у нас с начален капитал 10 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Тая статия пълна с правописни грешки ,въобще четат ли какво са писали тия хора....То моят син в 4-ти клас пише по-вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"С настоящите темпове след още 3-4 години системата ще преглътне натрупаните лоши кредити."Които сигурно ще са се удвоили заради изтеглените средства от населинието и ще трябват още 3-4г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"следва да се чете : баМките прехвърлиха още 1.8 млрд от едни свои клиенти на други ...."------------Е, хайде сега! Ами това си е основополагащ принцип на съвременното банково дело, трябва ли постоянно да се споменава?! Просто няма откъде другаде баМките да вземат за да "запушат" пробойните - в края на краищата, те са само посредници между спестителите и кредитополучателите. Собственият им капитал е само малка част и по презумпция (гонейки своята печалба), той е последното на което биха се опряли баМките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
Заглавието е "евфемизъм" .... следва да се чете : баМките прехвърлиха още 1.8 млрд от едни свои клиенти на други .... основно под формата на повишени такси (разни) и лихви (задържани високи) .... ;-]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още