IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ отхвърли всички поръчки на аукциона за 7-годишни еврови ДЦК

Цените не кореспондират с макроикономическото развитие на страната и състоянието на публичните й финанси, посочват от финансовото ведомство

18:06 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ отхвърли всички поръчки на аукциона за 7-годишни еврови ДЦК

Министерството на финансите е отхвърлило всички постъпили поръчки на проведения днес аукцион за продажба на 7-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро и емитирани на 18.01.2012 г. с падеж 18.01.2019 година, съобщи МФ. 

Решението кореспондира с предварително заложената основна цел в емисионната политика на МФ през 2012 г. за осигуряване на необходимите ресурси за финансиране на бюджета и рефинансиране на дълга в обращение на оптимална за емитента цена, се казва в съобщението.

На проведения аукцион е имало засилен инвеститорски интерес, като обемът на постъпилите поръчки е достигнал 90,14 млн. евро, при предложено количество от 35 млн. евро и среднопретеглена доходност на заявеното количество в размер на 2,90%, уточняват от министерството.

При предишния акцион за същата емисия МФ постигна доходност от 2,53% за предложеното и одобрено количество от 30 млн. евро номинал, като подадените поръчки от инвеститорите бяха за приблизително двойно по-голям обем.

Заявеното от участниците увеличение на доходността не кореспондира с макроикономическото развитие на страната, състоянието на публичните финанси, както и рекордния спад на показателя CDS (цена на застраховката за защита от неплатежоспособност по дълга - бел. ред.) на България, който достигна до най-ниските си нива от 2008 година, посочва МФ.

Предвид изпълнението на Консолидираната фискална програма и реализираното до момента финансиране през 2012 г., МФ взе решение да не одобри подадените поръчки, изтъкват от министерството.

През април МФ отказа поръчките на аукцион за еврови ДЦК с остатъчна срочност от 4 години, като се аргументира с това, че поисканата доходност от пазарните участници се отклонява от поддържаните от тях индикативни котировки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още