IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 7-годишните еврови ДЦК падна до 2,5%

Стойността е рекордно ниска за дългосрочни български държавни облигации, а спредът спрямо базовите германски книжа е 1,9%

17:55 | 12.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 7-годишните еврови ДЦК падна до 2,5%

Министерството на финансите постигна доходност от 2,53% на проведения днес аукцион за продажба на 7-годишни ДЦК деноминирани в евро. За сравнение на предходния аукцион за същата емисия, проведен през септември, регистрираната доходност беше 2,91%, а при пускането на облигацията в обращение през януари - 4,45%, съобщи МФ.

Постигнатата доходност на одобреното количество от 30 млн. евро е рекордно ниска за дългосрочни български държавни облигации. Спредът спрямо приеманите от инвеститорите за безрискови германски федерални облигации е 1,90 процентни пункта, отбелязват от министерството.

Регистрираната на аукциона доходност е под текущата на облигации със сходни характеристики на редица държави: Унгария (5,51%), Словения (5,23%), Хърватия (4,80%), Италия (4,06%), Турция (3,13%), и се приближава до тази на Полша (2,24%) и Словакия (2,07%), посочват от финансовото ведомство.

Предложеното за продажба количество беше в размер на 30 млн. евро, като подадените поръчки от инвеститорите бяха за приблизително двойно по-голям обем. Разпределението на одобреното количество по видове инвеститори показва водеща позиция на банките, които придобиха  89% от одобреното количество, следвани от  пенсионните фондове (6%) и инвестиционните посредници (5%). След този аукцион общият обем на емисията достигна 125 млн. евро, уточняват от МФ.

В началото на месец ноември рисковата премия на страната ни (CDS), търгувана на международните пазари, е достигнала рекордно ниски от 2008 г. стойности от около 120 базисни пункта, като за сравнение в края месец юни 2009 г. този индикатор бе около 400 б.п., припомнят от финансовото министерство.

Положителната оценка за провежданата макроикономическа политика се допълва и от публикуваните за месец октомври 2012 г. данни за дългосрочния лихвен процент на България, чиято стойност от 3,39% е най-ниската месечна стойност от започване на публикуването на този показател от 2003 година, изтъкват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Вярата е едно, а обезпечението е друго. Между двете има огромна разлика. Когато съм заложил нещо което струва два пъти повече от отпуснатата сума, вярата е ОПРАВДАНИЕ за грабеж. Не визирам себе си, а Българския народ. После казваш 8% лихва, но това не е всичко, в момента има предложение за лихви от 6% до 9%, но крайният резултат от тях е отново около 14%. Лихвата отдавна не е определящ фактор за доходността по кредитите в България има такси усвояване, управление, каса и т.н. Да не заблуждаваме хората, който са все още "сухи" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dddd
преди 11 години
Kreditkiller, кредиторите вярват на държават повече отколкото на теб. От там идва разликата. В случай, че си кредитоспособен рефинансирай през друга банка. В момента се търсят под дърво и камък читави кредитополучатели на около 8 процента лихва. Недей да обвиняваш държавата за това, че си е свършила работата а ти си се провлил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Цветя и рози..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
Странно, а при мен ДОХОДНОСТТА на Евровия ми кредит по 14 годишния ипотечен договор се повиши до почти 14% годишно. Държавата какво е заложила в тези ДЦК, та имат 6 пъти по- ниска лихва?Ех ако можеше, щях да плащам на Държавата двойно този процент за 7 години :), а не шесторно на частна чуждестранна фирма - "банка" оод.Все пак ако има заинтересовани политици, да се обадят, обещавам дългосрочно финансиране, чрез двойна лихва, ако се спомина продават жилището и ще са още "по-напред с материала".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още