IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките излизат от капана на намаляващия нетен лихвен доход

Спадът за септември е с 6,1% на годишна база, докато общо за деветмесечието намалението е с 9,6%

17:21 | 31.10.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Банките излизат от капана на намаляващия нетен лихвен доход

Банковата система излиза от капана на намаляващия нетен лихвен доход, показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ. Спадът за септември 2012 г. е с 6,13% на годишна база, докато общо за деветмесечието е с 9,62% до 2,17 млрд. лв.

Това показва, че банките успяват да балансират между лихвите по кредитите и лихвите по депозитите. Въпреки постоянния ръст в кредитния портфейл на банките, както и рекордните им активи от 80 млрд. лв., те не успяваха да увеличат нетния си лихвен приход.

Лихвите по банковите депозити са високи и ще падат", заяви в края на март Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие. "Няма логика от толкова скъп ресурс, тъй като депозитите са единствена алтернатива за спестяванията, след като пазарите на имоти и акции са замръзнали.”

През юли 2012 г. държавата пласира еврооблигации за 950 млн. евро, като емисията беше успешна и доведе до рязко понижение на доходността и по вътрешния държавен дълг (т. нар. държавни ценни книжа, или ДЦК). Банките спечелиха, тъй като са основни държатели на ДЦК, а понижението в доходността води до ръст в цената на притежаваните от тях книжа.

В помощ на банките за намаляване на лихвите по депозитите е и постоянния ръст на депозитите на населението, като те удрят рекорд след рекорд и в края на август 2012 г. са 34,5 млрд. лв.

Едва ли и данъкът върху лихвите от депозитите ще спре желанието за депозиране на средства в банките, тъй като годишното увеличение на депозитите от населението е 4,5 млрд. лв.

Намалението на нетния лихвен доход обаче се дължи и на намалението на редовно обслужваните кредити, за сметка на ръст на лошите и преструктурирани, като последните достигнаха рекордните 10 млрд. лв. към 30 септември 2012 г.

Евентуално намаление на лихвите по депозитите, а след това и по кредитите, вероятно ще спомогне за намаляване на дела на лошите и преструктурирани кредити и ще подобри състоянието на банковата система.

Банките отчитат намаление на разходите за обезценки с 13,4% на годишна база до 825 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г. Само за септември 2012 г. обезценките са за 130 млн. лв. като се увеличават с 19% на годишна база.

За първа година банките поставят под контрол и административните си разходи, като те намаляват с 0,56% на годишна база до 1,27 млрд. лв. за деветмесечието на 2012 г. Само за септември намалението е с 2,32% на годишна база до 141 млн. лв.

В крайна сметка банките отчитат ръст на печалбата с 4% на годишна база до 504 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г. Само за септември 2012 г. обаче има спад на печалбата с 36% на годишна база до 29 млн. лв., като той е предизвикан от увеличението при разходите за обезценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
valio1900
преди 11 години
"4% на годишна база до 504 млрд. лв." - ех ,ако беше вярно колко ли щеше да е брутния продукт в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Едва ли тия 10% данък ще размърдат много депозантите. По добре 5-6% лихва, ама сигурна, отколкото 10ина % печалба от някакво келяво бизнесче дето ще го цакат от всякъде. За риска да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
ами след като приеха да има данък върху лихвите по депозити, май феновете на депозитите въобще намаляха :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Маряне именно ниските лихви и раздаване на кредити на *** и Пульо доведоха до кризата.Пълна заблуда е че ниските лихви водят до прогрес по скоро водят до зарибяване и после има рев сълзи и сополи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
макарена
преди 11 години
Идеалният вариант е европейски лихви по депозитите (около 1%), европейски лихви по кредитите (4%) и оттам намаляване на дела на лошите и преструктурирани кредити до 0%, от сегашните 26%.Дано стане по-бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Няма как да не падат лихвите по депозитите .Спреда между депозитите /4 % / и инвестициите в ДЦК /2.02 % / е отрицателен . Банките няма как да поддържат такава разлика http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mf-plasira-5-godishni-dck-za-45-mln-lv-pri-dohodnost-ot-202,141819/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Kои ли са повече. Феновете на ниските лихви по депозитите или феновете на ниските лихви по кредитите?Феновете на високите лихви по депозитите би трябвало да оплюят статията, защото в общи линии в нея се казва, че лихвите по депозитите ще падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още