IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Стоянова: Данъкът върху лихвите остава със сигурност

Към този момент не е подходящо да се облагат печалбите на физическите лица от хазарт, както и от фондовата борса, заяви председателят на бюджетната комисия

21:19 | 23.10.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Стоянова: Данъкът върху лихвите остава със сигурност

Със сигурност предложеният 10% данък върху лихвите от депозитите остава, обяви пред журналисти председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова след среща в Министерството на финансите.

"Днес отново в медиите имаше публикации - нови 25 млн. лева за един месец, влезли по сметките на БНБ от домакинства, т.е. от физически лица. Там има вече една сериозна сума от 33 млрд. лева, която е по сметките на домакинствата и физическите лица. Този пасивен доход е нормално и резонно да бъде обложен с пропорционалния данък от 10% – така, както се облагат всички останали доходи", аргументира се Стоянова, цитирана от "Фокус".

Тя подчерта, че стари доходи няма да се облагат и новият данък трябва да се отнася за онези доходи от лихви, "които са изтеглени или заверени по сметките на клиентите след 1 януари 2013 година".

Председателят на бюджетната комисия посочи още, че към този момент не е подходящо да се облагат печалбите на физическите лица от хазарт, както и печалбите от фондовата борса.

Менда Стоянова взе отношение и по повод протестите на майките, които настояват за увеличение на детските надбавки от 35 лв. на 50 лв. и на майчинството през втората година от отглеждането на детето, което да бъде обвързано с минималната работна заплата.

"Ако ние решим да увеличим разхода за социалните помощи за втората година при гледане на дете, това означава, че или трябва да имаме отнякъде допълнителен приход, или трябва да намалим някой друг разход”, заяви Стоянова.

Тя бе категорична, че държавата постъпва отговорно към младите семейства, както и към децата, „защото няма такава държава в Европа и в света, която да подпомага толкова много отглеждането на малкото дете”.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 11 години
Шмен(д)и-капели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Коя е тази страна??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
ANS9983
преди 11 години
Действай смело. Сигурно има и страни, в които дават лихва и 15% за депозит. Тези страни са сигурни. Действай бързо, преди 31.12.2012, за да спечелиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Prometei
преди 11 години
Абе облагайте бе...само да споделя че прехвърлянето на пари от сметка в сметка (имам в предвид от БГ към друга страна става за един ден). Има други места извън нашата мила родина, където лихвите са дори по високи - около 8-9% на година и доходите не се облагат с никакви данъци. За справка дори една от тези страни е в топ 10 на държавите където може да се прави лесно бизнес. Та какво на мен ми гарантира милата родина...с нещо защитава ли моя интерес, покрива ли риска който поемам или прави средата по-стабилна от това което е било до момента и е даденост вече, че да посяга и облага? Защо не се признава за разход платената лихва по кредитите? Всичко е ясно - има хора които ще кажат последно сбогом на БГ, теглят всичко, гласуват "за" на референдума "за Белене", наказателен вот за ГЕРБ или ГРОБ - както там се наричат...и дим да ни няма, а там в родината да си останат Шменда, Барабойко, Вдянков и сичкото *** за земята....СМЕШНИЦИ ЖАЛКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
econo_miss
преди 11 години
"Ако ние решим да увеличим разхода за социалните помощи за втората година при гледане на дете, това означава, че или трябва да имаме отнякъде допълнителен приход, или трябва да намалим някой друг разходПоправете ме, ако греша, но не въведоха ли във Франция 75% данък за богатите. Тази Менда да се огледа навън и да си промени мирогледа.Аз съм за жестоко облагане на богатсвото, но не и на средната класа и бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Че ГЕРБ никога не са били дясна партия. Те са си чисто лидерска популистка партия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Тъй като аз съм запознат с данъка върху хазарта и как се облага хазарта и в други страни от ЕС ще ти кажа, че ти живееш в страшна заблуда. 1во - печалбите от хазарт не се облага никъде в ЕС, ако искаме равнопоставеност то няма как да облагаме печалбите от хазарт и ние. Презумцията е такава - по принцип букмейкърът е този, който винаги печели, това е математически и в 99% от случаите напълно вярно. Т.е. ти трябва да обложиш с данък този, който печели от това, а не този който губи (говорим в дългосрочен план разбира се), т.е. ти няма как да облагаш хората, играещи хазарт, защото 99% от тях губят в дългосрочен план. Относно увеличение на данъка върху хазарта? Ти явно не си запознат. Данъкът върху хазарта в БГ е най-високият в целия ЕС, точно за това има само 1 лицензиран букмейкър. От къде на къде ще се увеличава, когато той е най-високият ?!?!!?!? Данъкът в Англия например е между 3 и 5 пъти по-нисък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
"...Само едно не мога да разбера, защо не трябва да се облага хазарта?..."Много е просто - Черепухата не иска, значи такъв данък няма да има. Съвсем скоро предрекох и става. Засега ще е така, докато се сетят как да отделят "важния" хазарт от борсата. Мисля, че скоро ще намерят "правилното" решение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Само едно не мога да разбера, защо не трябва да се облага хазарта? С какво той подпомага нашата икономика, каква стойност създава и да не говорим за моралната гледна точка? А и защо на нито едно правителство не му стиска да вдигне данъка върху хазарта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
Политическа импотентност замаскирана с популистки акции = недоразумение.да ги изключват вече от ЕНП, че тия не са дясна партия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още