IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнителните разходи за пенсии няма да увеличат дефицита в НОИ

Половината от повишението на пенсиите ще е за сметка на заложени повече приходи от осигурителни вноски в бюджета на общественото осигуряване

12:10 | 02.10.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Допълнителните разходи за пенсии няма да увеличат дефицита в НОИ

Планираното повишение на пенсиите от април 2013 г. няма да увеличи дефицита в Националния осигурителен институт (НОИ), който би трябвало да остане 1,9 млрд. лв, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

В проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2013 г., публикуван на сайта на НОИ, е записано, че разходите за пенсии по бюджета на ДОО догодина ще нараснат с около 582 млн. лв. 

Управляващите предвиждат тези допълнителни приходи да бъдат осигурени от по-голяма събираемост в бюджета, от по-висока заетост, както и от увеличението на осигурителните вноски за някои категории осигурени лица, като служителите в МВР, Министерство на отбраната и Министерство на правосъдието.

Националният осигурителен институт залага 20% увеличение на осигуровките на полицаите и военните през следващата година, което ще струва 220 млн. лева на държавния бюджет и ще влезе като приход в осигурителния институт.

Предвиденото увеличаване на минималните осигурителни прагове в 58 икономически дейности средно с 3,3% за 2013 г. в сравнение с 2012 г., ще донесе около 27 млн. лв. повече в бюджета.

Очакваният ефект върху приходите на ДОО от повишението на максималния осигурителен доход е около 43,8 млн. лв. допълнителен приход от осигурителни вноски. Заложено е нарастване на този доход от 2000 на 2200 лева от 1 април, пише в разчетите на осигурителния институт.

На допълнителни приходи ще се разчита и от повишението на минималната работна заплата от 290 лв. на 310 лева от 1 януари догодина.

Очаква се до края на месеца Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) да обсъди параметрите на проектобюджета на ДОО за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Много сте прав. Искам само да добавя,че прогнозите за повишени вземания са толкова погрешни, във вихъра на кризата и предстоящото разпадане на безумието Обеднена (Обединена) Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Opiten1
преди 11 години
Дайте ми, ако обичате, линка към НОИ за бюджет на ДОО 2013.Няма такова животно въобще!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
В чатния сектор зависи от работодателя. Моя примерно всяка година ни увеличава заплатите -за последните 4г към 25%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Aleksiev
преди 11 години
Това е предизборен ход. След като няма да има и предизборна кампания явно това е начин за привличане на внимание. В частният сектор трудещите са още по-ощетени, защото няма как да се защитят, още по-малко да бъдат компенсирани с процента на натрупаната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още