IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходът на чуждите инвеститори у нас през юни спада със 76% на годишна база

Това е причината за подобрението в салдото по текущата сметка на България за месеца до плюс 272 млн. евро

13:13 | 15.08.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Доходът на чуждите инвеститори у нас през юни спада със 76% на годишна база

Доходът на чуждите инвеститори у нас се стопява рязко със 76% на годишна база до едва 86 млн. евро за юни 2012 г., показва платежният баланс на БНБ. Чуждите инвеститори са получили от вложенията си у нас с 280 млн. евро по-малко през юни тази година спрямо юни миналата година.

Това е причината за подобрението на салдото по текущата сметка на България с 250 млн. евро на годишна база до плюс 271,5 млн. евро за юни 2012 г.

Влошаването на търговския баланс със 128 млн. евро до минус 358 млн. евро за юни 2012 г. се компенсира от подобрението при услугите (туризъм, транспорт и други), където има подобрение със 153 млн. евро до плюс 470 млн. евро през юни 2012 г.

Салдото при международния туризъм се повишава с 5%, или с 14 млн. евро, до 280,5 млн. евро за юни 2012 г.

Приходите от текущи трансфери, тоест от еврофондове и от българи работещи в чужбина, се влошават с 49 млн. евро на годишна база до 189,5 млн. евро за юни 2012 г.

Доходът на чуждите инвеститори у нас

Доходът на чуждите инвеститори у нас е на база преките чуждестранни инвестиции в България в годините след 1990 г. Също така тук влизат и получените доходи от лихви по депозити в българските банки.

Силният спад на годишна база през юни 2012 г. (със 76%) е в комбинация със спад и за полугодието на 2012 г. За шестте месеца този доход е 672 млн. евро, като намалява с 40,5% на годишна база.

Няма данни на какво се дължи намаленият доход на чуждите инвестиции у нас. Едва ли причината е реинвестиране на печалбата, тъй като това перо е за само 8,3 млн. евро през юни 2012 г. и за 34,5 млн. евро през януари-юни 2012 г.

Самите ПЧИ имат ръст на годишна база до 40,3 млн. евро за юни 2012 г. (спрямо отлив в размер на 9 млн. евро за юни 2011 г.). Портфейлните инвестиции обаче се стопяват с 226 млн. евро през юни 2012 г., спрямо стопяване със само 38 млн. лв. година по-рано.

Общо ПЧИ и портфейлните инвестиции са отрицателни в размер на 186 млн. евро през юни 2012 г. и на 215 млн. евро от началото на 2012 г.

През юни 2012 г. има вложения в български депозити и валута от чужденци за общо 544 млн. евро (спрямо 10,6 млн. лв. година по-рано) и това е причина за положителното салдо по финансовата сметка от 321 млн. евро за юни 2012 г. (спрямо минус 25 млн. лв. за юни 2011 г.).

Намалението при дохода от чуждите инвестиции у нас, като цяло индикира, че те не са с добра рентабилност, което от своя страна намалява стимула на чуждите инвеститори да разширяват вложенията си у нас.

Общият платежен баланс

Общият платежен баланс за юни 2012 г. е позитивен в размер на 344 млн. евро, след положително салдо по текущата сметка с 271,5 млн. евро, по финансовата сметка от 321,3 млн. евро и по капиталовата сметка от 8,8 млн. евро. Графа грешка и пропуски е отрицателна в размер на 257 млн. евро.

Текущата сметка

Текущата сметка продължава да се влошава и въпреки подобрението си през юни 2012 г. (с 250 млн. евро) за януари-юни 2012 г. е с отрицателно салдо в размер на 460 млн. евро, спрямо минус само 79 млн. евро за първото полугодие на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Hayduty
преди 11 години
БГ е на 1во място по корупция в ЕС според годишния доклад на Прозрачност без Граници.Докато ГЕРБ са на власт нама ***,които да инвестират в БГ.Защо всички чуждестранни инвестиции са в Сърбия и защо никой не ги привлича да дойдат в България?Например в Ниш : Август 2011Г.-Завод за авточасти-"Леони",до края на годината 3 хипермаркета.От 2012г. още един хипермаркет, от февруари завод за леки сплави-гаражни и портални врати , фабрика за компост , от март още един завод за авточасти-"Леони", от април турска фирма е изгражда завод за алуминй ,който ще изнася индустриални продукти на руския пазар , на 16.04.2012 г. отвори нов завод на Фиат до този на Застава в Крагуевац-инвестиция в размер на 1млрд. Евро , след Великден южно-корейските фирми Шинвони и Юра са открили нови заводи като към тях ще се присъедини и трета корейска компания , отново през април 2012 г. италианската фирма Калеаро е отворила фарика за навигационни систими по лиценз на немска фирма и т.н.Можете ли да проучите?Същевременно най-голямата инвестиция в България за същия период, която дори не е на зелено е концесията на Софийска вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
хаха а на тези спецялно, хората толкова трафопоста им подариха, само и само да ги включват, че няма думи.Лошото е , че луфтовете се обират и не ми е ясно как хората ще изкарат зимата, а и след това и много ме е страх, че ще има тежки улични изяви с нелицеприятни картини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Аз затова не се и радвам много на чужд инвеститор. Идва, редуцира персонала с 70%. Инвестира в .собственото си предприятие и изнася печалбата в собствената си държава през офшорка. Така освободените хора вече нямат доходи, мизерстват (просто не се откриват толкова работни места). Съответно почват да тежат и на социалните с-ми. Вместо да внасят стават ползватели. Не харчат пари т. е. да се завъртят отново в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Де да бяха само Е.ОН..., с мед да ги намажеш. Ама и да си приказваме.....файда, като казват англичаните ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Мдааааа , даже имам един много емблематичен пример : Е.ОН - дойдоха хората , опоскаха що можаха от бившото енерго , пробваха се няколко пъти да вдигнат цените на ел.енергията , и като не успяха се изнесоха . Някакви инвестиции - никакви , някакви работни места - никакви , някаква принадена стойност - никаква . Много сериозни инвеститори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
даже е много прав. И нещо повече - такива "спекулативни" инвестиции са дори опасни - само люшкат пазарите напред - назад. Особено за такава икономика като нашата която е оставена да се саморегулира на пазарен принцип. (между нас казано - на самотек хахаха)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
А после всички се смеят на Б.Б. като казваше че инвестиции който не създават заетост и дългосрочен бизнес не ни трябват . :) Чак германците изреваха заради инвестициите си в фото волтаици :) Селянин ама ще се окаже прав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrvip
преди 11 години
Ако инвестициите са качествени - ще се изплащат без проблем, това е смисъла на инвестициите, независимо местни или чужди. Разбира се част от ПЧИ всъщност са в имоти и потебителски кредити, но дори и за тях не е задължително да се твърди че са само лоши. Строителството и потреблението създават печалби, които може да се инвестират в туризъм или експорт, които пак оправят платежния баланс. И както пиша и на други места, има внос, щото има приток на валута, не щото няма. Фактът, че общия баланс е положителен от много години, го доказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Крепят тия нови вложения в депозити от чужденци за 544 млн. евро. Явно наистина доста гърци са преместили спестяванията си в наши банки. Като тръгнат да се изтеглят някой ден ще видим зор. Но сега сигурно ще излезе Дянков и ще се похвали как е увеличил резерва на БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
След като чужденците печелят от инвестициите си у нас, защо да инвестират нови средства?Каква част от дохода им е от лихви по депозити у нас, каква част от дивиденти, каква част от лихви по кредити между чужда майка и българско дружество?Мантрата ПЧИ е поредният балон, който се спука.Не само че нови няма, а старите трябва да се изплащат, което води до натиск върху платежния баланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още