IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-годишните ни ДЦК с рекордно ниска доходност за последните 5 години

Тя е 4,73%, като успехът идва след позитивната оценка, дадена на България при пласирането на 5-годишните еврооблигации при доходност от 4,44%

17:05 | 16.07.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
10-годишните ни ДЦК с рекордно ниска доходност за последните 5 години

Министерството на финансите продаде ДЦК с остатъчен срок 10 години при доходност от 4,73% и презаписване от 4,91 пъти. Пласираното количество е 40 млн. лв. Падежът на облигацията е на 11 юли 2022 г.

Така доходността по 10-годишните ни ДЦК е малко над тази по пласираните еврооблигации за 950 млн. евро, която беше 4,44%, но външната емисия е 5-годишна.

"Изключително позитивната оценка, дадена на България от страна на международната инвестиционна общност при емитирането на еврооблигациите в началото на месеца, беше затвърдена и на днешния аукцион от ключовите за вътрешния пазар на ДЦК местни инвеститори", се похвалиха от Министерството на финансите.

Постигната доходност е най-ниската, отбелязвана в десетгодишния сегмент на бенчмарковата дългова крива от 2007 г. насам. Доходността е значително под средната одобрена доходност от 5,35% на аукциона за същата емисия през месец януари и съответно 4,95% през месец март на настоящата година.

Положителен индикатор е и фактът, че постигната доходност на днешния аукцион бележи забележително намаление спрямо стойността на дългосрочния лихвен процент на България за месец юни 2012 г. – 5,07%. Доходността е по-ниска и от индикативните котировки за емисията на вторичен пазар.

На аукциона е регистриран и рекорден инвеститорски интерес от изключително широк кръг инвеститори - банки, пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества, доверителни и гаранционни фондове, инвестиционни посредници и др.

Заявеният обем поръчки е достигнал 196,35 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 4,91. Това е най-високият коефициент на покритие при облигациите в десетгодишния матуритетен сегмент от ноември 2010 г. насам. Най-голям обем ДЦК от емисията са придобили банките – около 50%, следвани от пенсионните фондове – около 38%, доверителни и гаранционни фондове – около 11% и застрахователни дружества – около 1%. След този успешен аукцион общият обем на емисията в обращение, отворена на 9 януари с матуритет от 10,5 години, достигна 145 млн. лева.

Облигацията е референтна по отношение дългосрочния лихвен процент за оценка степента на конвергенция на България към икономическия и паричен съюз. Съгласно данните на ЕЦБ за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за юни 2012 г., индикаторът за България е по-нисък от този на десет държави-членки на ЕС, от които 7 членки на Еврозоната. България се движи в едни граници с Латвия и Литва.

Постиганата доходност на първичен пазар е по-ниска от тази на последните проведени аукциони за облигации със сходен матуритет на редица държави в Европейски съюз и региона - Унгария (7,82%), Испания (6,43%), Италия (5,82%), Литва (5,52%), Латвия (4,75%), Турция (9,7%) и други. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
въпрос : знае ли някой дали "дългосрочния лихвен процент за оценка степента на конвергенция на България към икономическия и паричен съюз" , тоя "5,07% за месец юни 2012 г" (http://***.ecb.int/stats/money/long/html/index.en.html)дали се използва за нещо на вътрешния пазар , или въобще ? и ако не се използва - то тогава как се изчислява ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още