IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН очаква икономически ръст от 1,3% тази година

Прогнозите на учените са в следващите две години икономиката да расте с по-голям темп - 2,7% през 2013 г. и 4,2% през 2014 г.

16:01 | 21.05.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
БАН очаква икономически ръст от 1,3% тази година

Икономически ръст от 1,3 на сто за тази година прогнозират учени от Българската академия на науките в Годишния доклад за 2012 г. "Икономическо развитие и политика в България: Очаквания и оценки", предаде БТА.

Като цяло се очаква темпът на възстановяване да бъде бавен. В обозримо бъдеще страната ни трябва да разчита преди всичко на износа, за да може да си осигури икономически растеж, пише в доклада.

Очакванията са в следващите две години икономиката да расте с по-голям темп. Учените очакват през 2013 г. да се ускори нарастването на БВП до 2,7 на сто, а през 2014 г. - до 4,2 на сто. Основните фактори за това ще бъдат инвестициите, по-умереният растеж на потреблението, както и степента на усвояване на средствата от европейските фондове.

На базата на своите анализи учените препоръчват повишаване на производителността и конкурентоспособността на икономиката чрез внедряване на съвременни технологии и иновации. Те отчитат и необходимостта от нарастване на усвоените средства от еврофондовете и прилагане на целенасочена политика за развитието на селските райони.

От Института за икономически изследвания при БАН отбелязват още, че през 2012 г. не се очаква съществено подобрение на външното търсене.

Преди дни зам.-финансовият министър Боряна Пенчева заяви, че очаква ръст от 1,4 на сто за тази година. БНБ и МВФ обаче предвиждат ръст на икономиката ни – съответно от 0,7 и 0,8 на сто. Европейската комисия пък ревизира преди десет дни прогнозата си до 0,5 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Справка Над 23 млрд долара инвестиции в основен капитал в Русия има само за 4 месеца 21.05.2012 16:20 Росстат: рост инвестиций в основной капитал ускорился в апреле до 7,8%Инвестиции в основной капитал в России в апреле выросли на 1,5% к марту 2012 года, в годовом выражении рост составил 7,8%, существенно ускорившись по сравнению с мартовским показателем в 4,9%, говорится в оперативном докладе Росстата.В апреле 2012 года, по оценке статистического ведомства, инвестиции составили 682,8 млрд рублей.За январь-апрель 2012 года по сравнению с аналогичным периодом 2011 года рост составил 13,8%. РИА Новости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
И с колко трябва да нарастват инвестициите в капитал тази иследващите години за да се постигнат тези темпове на растеж? И от къде ще дойдат тези инвестиции?За едната субсидия от Дянков, гарантираща едната заплатица в БАН тези учени са готови на всичкоСмешно е, макар и много тъжно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
aikmana
преди 12 години
Някак смешно ми стана. Учени, викате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още