IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Тренчев: Дянков само търси начини да харчи пари

Преместването на части от администрацията извън София ще донесе хаос и объркване, смята лидерът на КТ „Подкрепа”

20:37 | 06.05.12 г. 2
К. Тренчев: Дянков само търси начини да харчи пари

Парите в държавата застрашително намаляват, поради което финансовият министър търси начин да похарчи това, което е останало. Това каза д-р Константин Тренчев за предаването „На 4 очи” във връзка с намерението да бъдат използвани средства от Сребърния фонд за покриване на държавния дълг.

Той припомни, че Управителният съвет на Сребърния фонд до преди няколко месеца не се е събирал години наред. Тренчев отхвърли твърдението, че парите от фонда не се използват. „БНБ оперира с тях”, каза той. Освен това Сребърният фонд може да инвестира в ценни книжа от най-висок ранг.

Досега никой не е пречил на Сребърния фонд да гони по-висока доходност. По закон парите от него могат да се инвестират в ценни книжа с най-висок рейтинг, припомни Тренчев. Инвестирайки в български държавни ценни книжа обаче финансовият министър „взима едни пари и ги похарчва за нещо”, обясни лидерът на „Подкрепа”.

Мнението на Тренчев за финансовия министър Симеон Дянков е, че той прави изявления за намерения да предприема действия, но в действителност не прави нищо. Той припомни многократно заявяваното намерение да се търсят средства на международните пазари, но досега това не се е случило.

Финансовият министър поема ангажименти, но не ги изпълнява, посочи Тренчев. Като примери за това той даде пакета от 30 мерки, с които правителството бе обявило, че ще се противодейства на кризата, както и другия пакет от 59 мерки, договорен в рамките на съвета за тристранно сътрудничество.

Тренчев коментира и намеренията за преместване на части от администрацията извън София.

Според него това пак е идея на Дянков и тя ще донесе хаос и объркане. Държавните служители се страхуват да протестират срещу това намерение поради страх от загуба на работните си места.

„Най-страшното нещо, което роди преходът”, е страхът, посочи Тренчев, обяснявайки нежеланието на служителите в държавната администрация да протестират срещу планираното изнасяне на структури от София.

Тренчев прогнозира, че идеята за това преместване няма да мине. Целта е единствено да се създаде хаос, тъй като аргументите за тези премествания са несъстоятелни. Не са правени и разчети за цената на цялото начинание.


Какво е вашето мнение за преместването на административни звена извън София? Крие ли това ползи или по-скоро загуби за обществото? Изпратете ни вашата позиция на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Като се страхуват г-н Тренчев поведете ги бе ,не само да чакате накъде ще задуха вятъра и тогава да ми тръгнете по медиите ....КАТО НЕ МОЖЕТЕ СЕ МАХНЕТЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Дянков, каза че е дошил с мисия. С това харчене за глупости - явно мисията е подпомагане на световния хаос, от който господарите му се канят много да спечелят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още