IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира 2-годишни ДЦК при сериозен инвеститорски интерес

Продадени са били книжа за 35 млн. лв. при презаписване от над два пъти и спад в доходността до 2,2%

14:35 | 24.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ пласира 2-годишни ДЦК при сериозен инвеститорски интерес

Министерството на финансите предложи за продажба 2-годишни ДЦК при сериозен инвеститорски интерес. Заявените от участниците в аукциона вчера поръчки достигнаха 75 млн. лв. и превишиха повече от два пъти предложеното от МФ количество от 35 млн. лева, се казва в съобщение на ведомството.

Коефициентът на покритие на книжата в най-краткия матуритетен сегмент от предлаганите през 2012 година достигна 2,15 пъти. Съответстващата среднопретеглената годишна доходност се затвърди на стабилно ниски нива и за цялото одобрено количество от 35 млн. лв. е в размер на 2,20%, съобщиха от МФ.

Цената на финансиране продължава да е премиална, което е измерител за инвеститорското доверие. За сравнение, на първия аукцион за тази емисия, проведен на 6 февруари 2012 г, регистрираната среднопретеглена годишна доходност беше 2,36%, припомнят от финансовото министерство.

Провеждането на аукциона съвпадна и със сериозни политически и финансови флуктуации в Европа. Това доведе до повишаване на рисковите очаквания на европейския дългов пазар, което рефлектира в по-високи рискови премии, изисквани от инвеститорите. Въпреки моментните колебания на европейския пазар, резултатите от аукциона за продажба на 2-годишни ДЦК открояват устойчивостта и ниската волатилност на българската бенчмарк крива на доходността, коментират от МФ.

На фона на тези изключително положителни резултати, постигнати от България в областта на управлението на държавния дълг, Европейската централна банка публикува на 13.04.2012 г. данните за дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване. Съгласно данните за месец март 2012 г., този показател за България е 5,07%.

Стойността му се формира на база доходността на българските 10-годишни облигации, която рязко спадна спрямо месец февруари и достигна рекордно ниски нива за четиригодишен период. Дългосрочният лихвен процент на България е под стойността на този показател на 11 държави-членки на Европейския съюз, като шест от тези държави са членки на Еврозоната. По този Мастрихтски критерий за конвергентност България се движи в едни рамки с още две държави-членки на Икономическия и паричен съюз, посочват от МФ.

В унисон с тези данни са и публикуваните на 23.04.2012 година данни на Евростат по още един критерий от Маастрихт – съотношението консолидиран държавен дълг / брутен вътрешен продукт (БВП).

Със стойност на показателя от 16,3% към края на 2011 г. за втора поредна година България изпреварва всички страни членки на ЕС с изключение на Естония. Тези данни са още едно сигурно доказателство за провежданата от правителството политика по управление на държавния дълг при ограничения далеч по-строги от налаганите изисквания към страните, членуващи в Еврозоната, където съотношението дълг/ БВП в края на 2011 г. е 87,2%.

Резултатите, постигнати от правителството в областта на фискалната политика, поставят страната в особено благоприятно положение, даващо й възможност за пълна интеграция към единния Европейския пазар и финансиране при едни от най-ниските цени за цялата  Европейска общност, изтъкват от ведмоството на Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още