IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСК: Очакваме значителен спад на БВП през първото тримесечие

Аргументите са силен спад на вътрешното потребление, индустриалното производство, инвестициите и увеличаването на отрицателния търговски баланс

17:24 | 17.04.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
БСК: Очакваме значителен спад на БВП през първото тримесечие

Може да се очаква значителен спад на БВП през първото тримесечие на 2012 г., което се разминава със заложения от правителството коригиран годишен ръст от 1%, заявяват в свое съобщение от Българската стопанска камара (БСК).

Според икономистите съществува заплаха от невъзможност за покриване на публичните разходи.

Българската стопанска камара е силно обезпокоена от актуалното състояние и развитието на икономиката през първото тримесечие на 2012 г. включително намалението на продажбите на дребно с 4,5% на годишна база през януари и февруари 2012 г. Потреблението формира 76% от БВП и спадът у нас, като през февруари той се задълбочава до минус 6,4%, е най-големият в ЕС, без Португалия.

От БСК заострят вниманието върху спада в индустриалното производство, който в края на февруари 2012 г. достига отрицателни стойности от 5,5%, при минус 2,1% за януари и ръст с 0,1% за декември 2011 г.

Също така има увеличение на отрицателното външнотърговско салдо за януари и февруари 2012 г. до 1,25 млрд. лв., което е с 833 млн. лв., или три пъти, повече на годишна база. Износът за януари и февруари 2012 г. е в размер на 5,7 млрд. лв. и на годишна база е по-малък с 367 млн.лв., или с 6,1%.

Няма оптимизъм и по отношение на инвестициите, за които няма данни за първото тримесечие на 2012 г., но и няма основания да се очаква промяна в тенденцията на намаление, която за 2011 е 10%, измерена като капиталообразуване, анализират в БСК.

Вносът за януари и февруари е общо за 6,94 млрд. лв., като на годишна база е по-голям с 465 млн.лв. (или със 7,2%), в комбинация със спадащ износ.

Фискалният резерв към края на февруари 2012 г. е с 1,2 млрд. лв. по-малък от края на 2011 г.

Бюджетният дефицит за първите два месеца на 2012 г. е 565 млн. лв. и съставлява 3,55% от БВП за първото тримесечие на 2011 г., е друг тревожен индикатор за БСК.

Ако през март не настъпят съществени изменения в размера на търговското салдо, само от този фактор може да се очакава около 5-процентно намаление на БВП за първото тримесечие на 2012 г., заключват от стопанската камара.

"Като се има предвид очертаващото се намаление на БВП за първото тримесечие на 2012 г., очакваме бюджетният дефицит да бъде значително по-голям от предвидения в бюджета, което ще доведе до невъзможност за покриване и/или увеличение на публичните разходи, вкл. за публични инвестиции, пенсии и др.", гласи мрачният извод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Protokol
преди 12 години
Ако Дянков можеше да накара само първите 100 данъкоплатци да си платят реалните данъци щеше да излезе на +5%...ако реши, може да започне с Лукойл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Как от къде? Както е модерно напоследък - ще продаваме дълг на пазарите. Само че ние пак сме след модите, другите се наядоха и сега свиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Graf
преди 12 години
Спадът започна още през четвъртото тримесечие на 2011 година. Само дето беше покрит със стъкмистика от отиващата си шефка на НСИ. Дори и в кръга Уоч се усетиха, че нещата с данните на НСИ не са в ред, та Чобанов зададе въпроса, как така, при номинален спад в Q4 на 2011 спрямо Q4 на 2010 НСИ обявява ръст. Тук, гледам се е събрал цветът на икономическата мисъл, та ще я помоля да ми обясни какво прави Дянков с бюджета, замислен при ръст от 2.9%, а вземем, както се очертава, да се окажем със спад от 2%? През 2009 година резервите бяха 8.2 милиарда, та беше лесно. Сега от къде ще търсим липсващите му в такава ситуация близо 2 милиарда, само за вместване в 3-те % дефицит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
prodigal
преди 12 години
И аз имах притеснения, на хартия потреблението наистина спада, напук на номиналното намаление на търговското салдо (остава да са инвестиции), но щом тези корифеи от БСК са се изказали вече съм спокоен.:)Няма такива некадърници, пристанище на не можещи партийци е тази Камара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Internet
преди 12 години
100% гарантирано от ГЕРБ, нали.Похарчиха резерва на Здравната каса, присвоиха и не върнаха, въпреки решението на Конституционния съд, парите от втория стълб на пенсиите, сега ще бастисат за предизборни подкупи и парите от Сребърния фонд.И когато спадът достигне в края на годината 5-6% от БВП, ще видим как ще я караме първите 6 месеца на 2013 гТова е истината, само че Дянков ще избяга в САЩ, а на Борисов пак Станишевн и Костов ще са му виновни....Мъка голяма ни чака, тотална!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
12.09.2011 15:39 - Покачването на долара ще изведе България до по-висок външнотърговски дефицит http://borsi.blog.bg/***/2012/04/17/.818522
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
хръм
преди 12 години
БСК са много прави, тази институция все повече ме кефи.За съжаление трябва повече усилия от ръководството на държавата, за да се справим със силния насрещен вятър на глобалната конкуренция, застаряването у нас и поскъпващия петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
Абе те нека монополите да вдигат цените постоянно, пък после да се чудят защо намаляло потреблението. Така ще я забатачваме докато не сритат монополите по топките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още