IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ отказа поръчките на аукцион за ДЦК с остатъчна срочност от 4 години

Поисканата доходност от пазарните участници се отклоняваше от поддържаните от тях индикативни котировки, изтъкват от министерството на финансите

16:34 | 10.04.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ отказа поръчките на аукцион за ДЦК с остатъчна срочност от 4 години

Министерството на финансите е отхвърлило всички постъпили поръчки на проведения вчера от БНБ аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, емитирани на 30.03.2011 г. с падеж 30.03.2016 г., съобщи МФ. Общият номинал на емисията в обращение остава в размер на 213,5 млн. евро.

Решението на министерството кореспондира със заявеното в началото на годината намерение за провеждане на емисионна политика на пазара на ДЦК за осигуряване на необходимите източници за финансиране на държавния бюджет и рефинансиране на дълга в обращение при оптимална цена и степен на риск, се казва в съобщението.

Общият обем на заявените поръчки е достигнал 45,5 млн. евро при предложено за продажба количество книжа в обем от 35 млн. евро. Поисканата доходност от пазарните участници на аукциона (4,08% годишна среднопретеглена - бел. ред., по информация от БНБ) се отклоняваше от поддържаните от тях индикативни котировки, отбелязват от финансовото ведомство. Максималната доходност на състезателните поръчки е била 4,60%, а минималната - 3,77%, показва още информацията на народната банка.

Предвид целта за финансиране на правителството при оптимална за българските данъкоплатци цена Министерството на финансите е взело решение да отхвърли всички постъпили поръчки. Решението е продължение на политиката на МФ, в качеството на емитент на ДЦК, която не предполага емитиране на дълг на всяка цена.

Състоянието и перспективите пред публичните финанси, както и диверсифицираните източниците за финансиране, осигуряват възможност за гъвкаво управление на държавния дълг на България, който е един от най-ниските в Европейския съюз, посочва МФ, което ще продължи балансираната си политика по управление на дълга.

На аукцион от 27 февруари МФ предложи 50 млн. евро номинал от същата емисия, като тогава одобри книжа за 34,5 млн. евро (поръчките бяха за 78,46 млн. евро) при доходност от 3,5% спрямо 3,47% на 13 февруари 2012 г., когато бяха продадени облигации за 35 млн. евро.

Доходността на заявените състезателни поръчки бе 3,56%, като отбеляза намаление спрямо предходния аукцион за емисията, когато тя бе 3,58%.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
unicornblade
преди 12 години
миналата година МФ пак беше отказало поръките на един аукцион. Чудно защо винаги са много близки всички оферти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
При последен аукцион от 3,5% сега са отказали заради поискана доходност от на 4% средно. Правилно. Според мен просто вътрешния пазар реагира на това, че ще финансират падежите изцяло с външен заем. Това показва че използването на СФ реално би смъкнало доходността поне с 0,5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
Е то ще им избоде очите, няма производство, няма пенсии, 80% работят на черно или сиво за да имат изобщо някой лев с които да си купят храна. Инвеститорите не са прости хора..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
RedBot
преди 12 години
А може би купувачите на дълг надушват нещо ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Bill-bg
преди 12 години
Знае ли се каква е била тази поискана доходност, на която МФ не се съгласило да емитира? И дали няма да емитира след някой месец на по-висока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Българските държавни власти поетапно поемат нов паричен дълг за да може временно да неутрализират последици от сегашно непълноценно държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за Валутен борд с Незлатни пари.Посоченият финансов недъг е особено важна причина за развитие на стопанска криза.Новият дълг временно отлага критични финансови проблеми на държавата за сметка на по-големи бъдещи щети за участници в стопански живот.За успешно спасение е потребно прекратяване на причината, която създава стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още