IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира 5-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност от 3,48%

Това е най-ниското ниво от 2005 г. насам, като спредът спрямо базовите германски облигации се понижава с 0,38 процентни пункта в последния месец до 2,42 пункта

11:04 | 20.03.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
МФ пласира 5-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност от 3,48%

Петгодишни ДЦК са били пласирани при рекордно ниска доходност от 3,48% на проведения вчера аукцион, съобщи Министерство на финансите. Това е най-ниското ниво от 2005 г. насам за облигация с 5-годишен срок, като спадът спрямо 3,71% от 20 февруари 2012 г. е значителен.

Продадените книжа всъщност са 10-годишни, но с остатъчен срок от 5 години. Спредът спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е 242 б.т., като също регистрира намаление от 38 базисни точки.

Търсенето на аукциона е превишило предлагането два пъти, като са пласирани книжа за 50 млн. лв. Банките са запазили водещата си позиция в този матуритетен сегмент, придобивайки 68% от одобреното количество. След този аукцион общият размер на емисията в обращение е 350 млн. лв., което е предпоставка за насърчаване на нейната ликвидност и превръщането й в бенчмарк на вътрешния дългов пазар, смятат в МФ.

"Продължаващата от началото на 2011 г. тенденция за понижение на доходността по ДЦК най-ясно се наблюдава в средносрочния матуриетен сегмент, като 58% от емитираните от началото на 2012 г. книжа попадат в тази категория. За сравнение доходността на първичен пазар по 5-годишните ДЦК през месец юни 2009 г. е достигнала до 6,87%, или почти двойно по-висока в сравнение с постигната на проведения вчера аукцион", припомнят от министерството.

"Доходността на облигацията, която е деноминирана в лева, е под текущата на петгодишните еврови облигации на редица държави от Европа, а именно Унгария (8,15%), Турция (4,37%), Словения (4,00%), Италия (3,85%), Испания (3,71%) и се доближава до тази на Словакия (3,36%) и Полша (2,94%)", посочват от финансовото ведомство.

"В условията на продължаващи проблеми на дълговите пазари в Европейския съюз, положителните резултати, постигани на пазара на българския държавен дълг, са своеобразна оценка на провежданата от българското правителство фискална политика и поставят страната ни сред неголямата група от държави с устойчиви финанси. Отличаването на България като бюджетно дисциплинирана държава осигурява възможност за пазарноориентирано финансиране и допринася за развитието на ефективен и ликвиден пазар на български ДЦК", изтъкват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Защо ги давате за пример? Испания и Италия ще си живеят царски с прясно напечатано евро. А ние отличниците затягаме поредната дупка на колана и задраскваме поредния хранителен продукт, който не можем да си позволим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Сухи цифри. Хората със 180% от БВП задлъжнялост си живеят 200 пъти по добре от нас. Държавата е фалирала и много добре го знаете. Когато средната класа фалира както е при нас тогава и държавата е фалирала. Няма пари за пенсии, няма пари за сметки. Най-бедните членове на ЕС. Кел файда от висок рейтинг като банките вдигат лихвите всеки месец. А да попитам кой плаща тези лихви по облигации, дори минимални? Позна, дедото дето не може да си купи кисело мляко и не може да си плати парното зимата. Пак питам, кой луд купува тези документи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ggramov
преди 12 години
Нито ти, нито аз можем да кажем на колко процента доходност ще са евро облигациите, ако се пуснат единствено пазара знае, НО България е на второ място в ЕС по съотношение Външен дълг/БВП около 16%, страна, която от 15 години не е пропускала плащаня и е във Валутен борд, 7% е цената на облигациите в момента на Италия и Испания, които на 75% до края на годината ще преструктурират дълга си по подобие на Гърция. Плюс, че кредитния рейтинг ни е със стабилна дългосрочна преспектива, което означава доходност в рейндж от 5 до 5,50% за наши облигации!!! А министъра ни е е пълен ***!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Ти вярваш ли ,че навън някой ще даде назаем срещу по-малко от 7%???!!Това е ясно и на "най-некомпетентния финансов министър!!!! " И затова той се чуди кви "врътки" да измисли, та да не излезе на външните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ggramov
преди 12 години
Ето сега е момента, ако имахме умни управници, да се емитират евро облигации, с които да се плати януари месец 2013 плащането по облигациите на Милен Велчев.По този начин ще си намалим и реалната стойност на дълга, вместо да пипаме пенсионите фондове, практика довела до много лоши последствия навсякъде по света. За голямо съжаление имаме най-некомпетентния финансов министър!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 12 години
България е държавата с един от най-нисъките държавени дългове в целия ЕС и единствената държава с повишен рейтинг по време на кризата и е нормално инвеститорите да не искат висока доходност.Българската държава последните 15 години си е плащала редовно всички задължения и публичните финанси винаги са били изрядни за разлика от много богати държави които наистина са фалирали или са на ръба на фалита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Искам да знам кой купува тези документи? Сигурно пенсионните фондове които май са задължени. Не вярвам някой инвеститор, който е с акъла си да купува документи на фалирала, нищо не произвеждаща циганизирана държава като нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още