IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери и правителство ще обмислят мерките на Дянков за лихвите

Това е решено на среща в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов и представители на банковата сфера

16:31 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Банкери и правителство ще обмислят мерките на Дянков за лихвите

Ще се създаде работна група между представители на банките и Министерство на финансите, която да продължи да обсъжда предложените миналата седмица от министъра на финансите Симеон Дянков мерки за понижаване на лихвите по потребителските креди.  

Това е решено днес по време на среща в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов и представители на банковата сфера, съобщи правителствената пресслужба. На срещата е присъствал и министър Дянков.

Първата мярка предвижда лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR. Според втората мярка таксата за оценка на имущество при отпускане на кредити трябва да се поделя между банката и кредитополучателя, или изобщо да отпадне. Третата мярка предвижда законови промени, с които всички кредити „от една стотинка нагоре”, да подлежат на регулации, като всички останали.

От правителствения пресцентър не уточниха представители на кои банки са присъствали на срещата при премиера, нито какъв е ориентировъчният срок, за който би трябвало евентуално да се вземе решение относно прилагането на трите мерки, обявени от финансовия министър.

По време на разговора днес е обсъдено моментното състояние на сектора и идеите на финансовото министерство за законодателни промени в банковата сфера.

От Българска стопанска камара (БСК) наскоро коментираха, че искат когато дадена банка промени условията по кредит, кредитополучателят да има право да рефинансира без никакви такси за него. Същото да се прилага и при промяна на условията по депозитите, искат още от БСК.

Някои икономисти вече изказаха резерви и съмнения, че предложените мерки от Симеон Дянков ще доведат до желания ефект на намаляване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още