IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: При вдигане на лихва по кредит, да може да се рефинансира без такса

От камарата искат и отпадане на базовия лихвен процент (БЛП) и замяната му с Euribor плюс надбавка

13:44 | 24.01.12 г. 4
БСК: При вдигане на лихва по кредит, да може да се рефинансира без такса

 

Постепенно въвеждане на нов тип системи за плащане от типа Instant Payments, с цел намаляватне на транзакционните разходи за картодържателя и времето за окончателно разплащане към търговеца.

"Позволяваме си най-разхитителната мрежа на POS-терминали. В момента в големите магазини има по 4 POS терминалa от 4 различни банки. По-добре да имаме единна POS-терминална мрежа и да се въведе принципът един търговец един POS-терминал и той да обслужва всички банки. Това трябва да бъде решено от БНБ или от Асоциацията на банките. Сега тъй като сме много богати, всеки развива собствена мрежа и товари потребителите”, иронично обобщи Данев.

В България няма терминални зони за 24-часово електронно банкиране с пълен обхват на банковите услуги, констатират от камарата. Оттам настояват за ускоряване на възможностите за внасяне на средства и плащане на битови сметки чрез банкоматите в страната. Преговаряме това да стане през февруари тази година от някои мобилни опратори, уточниха от БСК.

Други мерки са ускоряване на изграждането и въвеждането на възможностите за плащания чрез комбиниран вариант – с телефонни и други мобилни устройства, на база ползване на SIM-карти като носител на инфорамция и начин за авторизация.

Ние сме единствената европейска страна, в която като платите с картата си ви карат да се подписвате след това. Защо? Не е ясно защо, след като има и законови разпроредби. БНБ трябва да се намеси срещу това. 

Банките трябва да намалят таксите за преводите в евро, тъй като 14 банки са приели стандарта SEPA. Всеки входящ превод от чужбина се тарифира и от нашата банкова система, което го няма в Европа.

Също така дружествата с преобладаващо държавно участие и институциите (НОИ, МВР, МО и т.н.) да обявяват обществени поръчки с изискване за "cash back" услуга, както и разплащанията с дебитни карти да са безплатни. Доходът на банките да бъде от огромните средства, около 7,5 млрд. лв. за пенсии, с които ще оперират.

Банката която желае да обслужва 7,5 млрд. годишно да бъде така добра да покрие цялата страна с банкомати.

България е единствената страна, в която се позволява обявяване в несъстоятелност със задна дата, през което време фирмата да бъде източена и банката остане без обезпечение. Това реално води до повишаване на лихвите по кредитите. Нека министерството на Правосъдието бъде така добро и бързо да въведе промени в тази посока, напомниха от БСК.

Ние сме против въвеждане на данък върху финансовите транзакции, защото това оскъпява транферите и ни ограничава в битката със сивата икономика, е становището на БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
nedyalko
преди 12 години
Малко късно се сетиха за тези предложения. Това трябваше да се направи преди 2-3 години и да се направят съответните законодателни промени. http://nedyalko.blog.bg/biznes/2009/12/16/za-bankite-v-bylgariia.456169
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Да бе, те като им позволят... Нали отдавна се мъдри такъв закон за жилищното кредитиране да отпадне таксата за предсрочно погасяване. Да сте чули нещо за него? БСК само дават акъл а някакви мерки да са предприети от някого в тази държава в тази посока? Не, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Да им диктуваш законово как да си определят лихвения процент е прекалено вмешателство, но другото предложение - при вдигане на лихвата да има опция предсрочно погасяване (рефинансиране от друга банка) без такса е много добро. Така банката ще може да вдигне лихвата само ако и новата лихва е конкурентна, т.е. имало е обективни причина за вдигане на лихвите на целия пазар, а не са ти я вдигнали само защото е скъпо да си смениш банката-кредитор. Само че за да е ефективно това, трябва и нотариалните такси по ипотеките да намалеят, при сегашните нива те подпомагат банковото крепостничество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivasilev1
преди 12 години
То и в момента има три банки, които формират лихвите си така - Euribor плюс надбавка - имаше дори едно изследване. МКБ Юнионбанк, Прокредит и тексим ако се не лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още