IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: При вдигане на лихва по кредит, да може да се рефинансира без такса

От камарата искат и отпадане на базовия лихвен процент (БЛП) и замяната му с Euribor плюс надбавка

13:44 | 24.01.12 г. 4
БСК: При вдигане на лихва по кредит, да може да се рефинансира без такса

Искаме когато банката промени условията по кредит, кредитополучателят да има право да рефинансира без никакви такси за него, заяви на пресконференция Божидар Данев, председател на БСК. Същото да е и при промяна на условията по депозитите, уточни Данев.

Така ще увеличим конкуренцията между бнките. Предложението е практика в десетки страни. Когато банката е нарушител на договора трябва да може да се смени, а не тези безумни текстове за автоматична едностранна промяна в условията. Банката е институцията, която трябва да оценява риска, не клиентът. 

Това е начинът да се регулират лихвените условия, защото лоша бизнес среда води до високи лихви и никакви инвестиции, смята Данев.

За да се засили конкуренцията между банките предлагаме да има ясни и прозрачни практики при определяне на лихвените проценти. Да се премахне БЛП (базов лихвен процент) и да се въведат Libor и Eurobor, като към тях се добави надбавката за риск на държавата. Включително и за да може държавата да знае какъв е нейният риск.

Също така БНБ да направи сайт, в който банките да публикуват тарифите си, но не в PDF, а така че да могат да се правят анализи и сравнения. Гласи друго предложение.

До 2004 г. банковата система получаваше 100 млн. лв. само от такси за преводи към НОИ, които платежни нареждания бяха 23 типа, докато сега са 4 след наше предложение, като така се спестиха десетки милиони лв. разходи за бизнеса, отчетоха от БСК.

През 2007 г. по наше предложение стартира свързването между касовите апарати и системата на НАП. От 2011 г. по наше предложение бяха въведени ПОС терминали в държавните и общински администрации, което прави възможно плащането на данъци и такси електронно, а не само по банков път с платежни нареждания.

По този начин се намаляват разходите, съответно тежестта на административното обслужване върхи бизнеса и останалите потребители.

Искаме ускорено превеждане на трудовите възнаграждения по електронен път, като мярка за борба със сивата икономика, заявиха от БСК.

Също така разширяване на националната платежна инфрастрктура чрез пълно покритие с ПОС терминали чрез фииксирани и мобилни комуникации в малките населени места.

Също така разширяване на услугата "cash back”, посредством POS терминали, за получаване на пари в брой към направена покупка/заплащане при търговци, пощенски офиси, ресторанти, тото пунктове и т.н.

 

Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
nedyalko
преди 12 години
Малко късно се сетиха за тези предложения. Това трябваше да се направи преди 2-3 години и да се направят съответните законодателни промени. http://nedyalko.blog.bg/biznes/2009/12/16/za-bankite-v-bylgariia.456169
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Да бе, те като им позволят... Нали отдавна се мъдри такъв закон за жилищното кредитиране да отпадне таксата за предсрочно погасяване. Да сте чули нещо за него? БСК само дават акъл а някакви мерки да са предприети от някого в тази държава в тази посока? Не, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Да им диктуваш законово как да си определят лихвения процент е прекалено вмешателство, но другото предложение - при вдигане на лихвата да има опция предсрочно погасяване (рефинансиране от друга банка) без такса е много добро. Така банката ще може да вдигне лихвата само ако и новата лихва е конкурентна, т.е. имало е обективни причина за вдигане на лихвите на целия пазар, а не са ти я вдигнали само защото е скъпо да си смениш банката-кредитор. Само че за да е ефективно това, трябва и нотариалните такси по ипотеките да намалеят, при сегашните нива те подпомагат банковото крепостничество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivasilev1
преди 12 години
То и в момента има три банки, които формират лихвите си така - Euribor плюс надбавка - имаше дори едно изследване. МКБ Юнионбанк, Прокредит и тексим ако се не лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още