IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството трябва да изготви проектбюджета за 2013 до средата на септември

Нов момент в бюджетната процедура са разчетите по параметрите на консолидираната фискална програма и оценка за очаквания размер на задълженията на предприятията, включени в нея

16:01 | 17.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството трябва да изготви проектбюджета за 2013 до средата на септември

Законопроектът за държавния бюджет за 2013 г. да бъде внесен в Народното събрание не по-късно от 14 септември 2012 г. Това предвижда бюджетната процедура за 2013 г., одобрена на днешното заседание на Министерски съвет, съобщи правителствената информационна служба. По този начин времето за обсъждане и приемане на следващия бюджет от парламента се удължава с месец и половина.

Изтегляне напред във времето е предвидено и за процедурите, отнасящи се до внасянето за разглеждане от правителството и на свързваните с държавния бюджет законопроекти за изменение и допълнение на данъчните закони и на проектите на закони за бюджетите на НЗОК и на ДОО за 2013 г.

Нов момент в бюджетната процедура е заложеното изискване при подготовката на тригодишната бюджетна прогноза и на законопроекта за държавния бюджет да се извършват оценки и разчети по параметрите на консолидираната фискална програма и оценка за очаквания размер на задълженията на предприятията, включени в нея.

Ще се прави и оценка за ефекта върху салдото на сектор „Държавно управление” на базата на прогнози за дейността на контролирани от държавата и/или общините нефинансови предприятия и юридически лица с нестопанска цел, в съответствие с изискванията на Европейската система от национални и регионални сметки.

Бюджетната процедура за 2013 г. включва два етапа. Първият приключва с одобряването от Министерски съвет на основните допускания, тригодишната бюджетна прогноза и таваните на разходите по бюджетните „пера“ (без тези на общините) за периода 2013-2015 г. Вторият етап приключва с одобряване от правителството на законопроекта за държавния бюджет за 2013 г. и внасянето му за разглеждане и приемане от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още