IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира нова емисия 10,5-годишни ДЦК при доходност от 5,35%

Предложени са били книжа за 50 млн. лв., като презаписването на аукциона е достигнало 2,7 пъти

16:59 | 09.01.12 г.
МФ пласира нова емисия 10,5-годишни ДЦК при доходност от 5,35%

Министерството на финансите пласира ДЦК със срочност 10,5 години при доходност от 5,35% годишно, съобщиха от ведомството.

Това е първия за 2012 г. аукцион за продажба на ДЦК. Емисия със същия срок е продадена през януари 2011 г. при доходност от 5,49%.

В края на 2011 г. по същите книжа е имало и доходност от 5,28%, но тогава книжата са били с остатъчен срок 9 г. и 9 месеца, тоест по-краткосрочни и несравними.

Пласираната днес облигация е приорититетна, тъй като през 2012 г. ще се използва от Европейската централна банка като база за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване, който е критерий от Маастрихт.

"Доходността по дългосрочните ДЦК на България остана стабилна в условията на ескалираща несигурност на дълговите пазари в Европа и на фона на нарастващите цени на финансиране на редица държави в ЕС", уточняват от МФ.

При днес предложеното за продажба количество ДЦК от 50 млн. лв. общата номинална стойност на постъпилите поръчки от първичните дилъри е достигнало 136,3 млн. лв., като коефициентът на покритие е 2,73.

Традиционно за дългосрочния матуритетен сегмент беше отчетен повишен интерес от широк кръг инвеститори, в т.ч. банки и институционални инвеститори. С най-голям дял придобити ДЦК на аукциона са пенсионните фондове (49%), банките (35%), застрахователните дружества (10%), а 6 на сто са придобити от други инвеститори, уточняват от МФ.

"Резултатите от първия за тази емисионна година аукцион за продажба на ДЦК потвърждават статута на България като бюджетно дисциплиниран и нискорисков емитент на държавен дълг. Устойчивите положителни тенденции при управлението на държавния дълг позволяват финансиране на оптимална за емитента цена, което допринася за намаляване на разходите по обслужване на държавния дълг. В дългосрочен аспект тези тенденции са предпоставка и за запазване на ниската данъчна тежест в страната", заявяват от Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още