IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно с 5,3% спад на годишна база през ноември

На месечна база намалението е с 0,6%, показват календарно изгладени данни на НСИ

13:14 | 09.01.12 г. 1
Продажбите на дребно с 5,3% спад на годишна база през ноември

Продажбите на дребно* намаляват с 5,3% на годишна база през ноември 2011 г., показват календарно изгладени данни на НСИ. Показателят не включва продажбите на автомобили и мотоциклети. Сезонно изгладените данни показват спад от 0,6% спрямо октомври 2011 г.

Продажбите през ноември 2011 г. спрямо същия месец на 2010 г. бележат ръст в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 8,3%. Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14,2%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 13,4%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11,2%, в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 2,6%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,9%.

Месечни изменения

През ноември 2011 г. продажбите се увеличават спрямо предходния месец в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,1%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1,7%.

Намаление се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 10,4%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,1%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2,1%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,6%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети”

Графика: НСИ

* Влиянието на цените се елиминира чрез дефлиране на оборота, като се използват индексите на потребителските цени. За изчисляването на индексите се извършва наблюдение на търговските предприятия, като се използва представителна извадка, формираща около 70% от годишните приходи на наблюдаваната съвкупност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Не е изобщо вярно, то е само победа след победа и успех след успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още