IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство активира държавна гаранция по заем на БДЖ

Вноската е в размер на близо 3 млн. евро, а падежът е бил на 15 декември

13:30 | 22.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовото министерство активира държавна гаранция по заем на БДЖ

Министерството на финансите нареди плащане по главница на държавно гарантиран заем за финансиране на "Проект за оздравяване на железницата", отпуснат от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР). Гаранцията възлиза на близо 3 млн. евро и е дължима от кредитополучателя "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщиха от Министерството на финансите.

Падежът по заема е настъпил на 15 декември 2011 г., но вноската не е преведена от дружеството-кредитополучател поради влошеното му финансово състояние. Съгласно гаранционното споразумение Министерството на финансите представлява България в качеството на гарант по заема.

От финансовото ведомство уточняват, че в случай на просрочие в плащанията по държавно гарантирания заем, МБВР може незабавно да суспендира усвояванията по всички активни дадени от нея заеми за страната.

Въпросния заем за БДЖ е отпуснат по силата на сключено през 1995 г. споразумение за общо 95 млн. долара. Посоченият „Проект за оздравяване на железницата“ се изпълнява през периода 1996-2002 г., като към крайната дата за усвояване на средствата по заема (30 юни 2002 г.) по него са изтеглени около 52 млн. долара и близо 28 млн. евро. Заемът е договорен с 20 годишен период на погасяване, включително 5 годишен гратисен период за главницата, като плащанията се извършват на 15 юни и 15 декември всяка година. Окончателният падеж е на 15 юни 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още