IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарят може да вземе почти всички акции от ЕВН в първия ден

Времето до търга е малко, SOFIX е близо до 3-годишно дъно, а само пенсионните фондове може да извадят нужния кеш, споделят представители на инвестиционната общност

12:15 | 14.12.11 г. 6
Мажоритарят може да вземе почти всички акции от ЕВН в първия ден

Цената на акция ще е доста висока, предвид че предлаганите 33% са всъщност само около по 50 000 акции. Може ли това да обърка инвеститорите?

Гено Тонев:

В наши дни цена от няколко хиляди лева звучи като богохулство и лесно може да се обърка с пазарната капитализация на някоя малка публична компания. При приватизацията на БТК, цени от двеста-триста лева също бяха много високи на фона на останалите акции, но само няколко години по-късно инвеститорите плащаха десетки повече за удоволствието да са акционери в други компании. Въпрос на време е пазара да свикне с всичко. Така ще е и тук.

Цветослав Цачев:

Дали се купуват 100 акции по 100 лв. или 10 по 1000 лв. е едно и също, но това има отражение върху ликвидността. Не мисля, че инвеститорите ще се объркат, а че просто няма да има достатъчно добра вторична търговия.

Николай Мартинов:

Точно защото са САМО около 50 000 е практически сигурно че от тях няма да станат активно търгувани борсови акции. Само АКО мажоритарният собственик излезе с декларация, че ще раздава дивиденти всяка година, ще направи сплит на акциите и че не смята да ги отписва от публичност и че няма да купува още, има шанс пазарните участници да се заинтресуват от тези акции.

Акциите ще се предложат чрез смесен закрит аукцион. Възможно ли е много пазарни поръчки и малко лимитирани да направят цената на отрязване нереално висока?

Гено Тонев:

На този тип аукциони всичко е възможно. Но да не забравяме, че дори на минимални цени предлаганите пакети са доста големи за изтънелите портфейли на местните инвеститори.

Цветослав Цачев:

Разбира се, че е възможно. Колко е вероятно е друг въпрос, а аз считам, че предпазливостта на инвеститорите ще вземе превес и няма да има такова голямо търсене с пазарни поръчки.

Николай Мартинов:

Не. Това не е акция за която да се участва на всяка цена или пък с пазарна поръчка. Твърде малкият брой акции правят пазарната поръчка нелогична и твърде рискова.

Стефан Асенов:

По принцип съществува подобна възможност, но тя е малко  вероятна. Предполагам, че основните участници ще са институционални инвеститори, които са професионалисти и ще следват балансирани стратегии.

С пазарни или с лимитирани поръчки да се участва, ако говорим за малък инвеститор и ако говорим за голям инвеститор?

Гено Тонев:

Стратегии много. Аз лично не бих рискувал да купя големи количества от нещо, чиято цена не ми е известна. Пазарните поръчки в такива аукциони са добри при възходящ пазар, тъй като желанието непременно да се качиш на влака е основната причина да се "довериш" на останалите при определянето на цената.

Цветослав Цачев:

С лимитирани във всеки случай, за да се постави таван на цената. Освен това не е ясно дали няма да има търсене за голямата част от акциите и после дружествата да се делистнат, като в такъв случай парите на инвеститора ще бъдат блокирани за дълго време. Не виждам смисъл да се вкарват капитали в момента в подобна на БТК акция.

Николай Мартинов:

Само лиминирани.

Стефан Асенов:

Аз бих заложил на балансирана стратегия. Тя от една страна би ми осигурила минимално количество акции, а от друга да ме предпази от достигнати ценови нива, които не мога да си позволя.

Аз лично бих разпределил средствата си и хеджирал риска, като подам до 30% пазарни поръчки и останалите 70% в различни лимитирани.

Нещо, което искате да споделите като важно?

Гено Тонев:

Някой обади ли се на чуждите инвеститори?

Николай Мартинов:

Единствено пенсионните фондове могат да извадят нужния кеш в такива кратки срокове за да участват в търга.

Стефан Асенов:

Това как ще се проведе и приключи предлагането на остатъчните държавни миноритарни пакети в електроразпределителните дружества може да се счита като краткосрочен и средносрочен индикатор за това как ще се развива БФБ.

Засилен интерес, атрактивни ценови нива и успешно пласиране на акциите биха означавали, че има свободни средства и достатъчно останало доверие в българския капиталов пазар, а инвеститорите са изчаквали нови качествени акции на сини чипове и обратното. При успех на приватизацията чрез борсата правителството ще има стимул да предложи и други атрактивни акции, което от своя страна би довело до увеличение на оборотите и ликвидността на фондовата борса.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още