IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските банки са намалили външния си дълг със 100 млн. евро през септември

Брутният ни външен дълг намалява само с 39 млн. евро през септември, тъй като други сектори са привличали средства

09:54 | 24.11.11 г. 3
Българските банки са намалили външния си дълг със 100 млн. евро през септември

Българските банки са намалили чуждестранните си задължения със 100 млн. евро през септември 2011 г., показват данни на БНБ.

За последните 12 месеца те са погасили 937,3 млн. евро от външните си дългове и към 30 септември 2011 г. дължат 6,17 млрд. евро на чуждестранни кредитори.

Намалението на външния дълг на българските банки не е нова тенденция, а факт от самото начало на кризата, като от 9,01 млрд. евро към 30 септември 2008 г., три години по-късно той е с близо 1/3, или с 3 млрд. евро, по-малък.

Причините са както в намаленото търсене на кредити у нас, така и в увеличената спестовност на българското население, което само за последните 12 месеца е спестило 3,8 млрд. лв., без да е увеличило задълженията си.

На практика банките имат ликвидност, която няма какво да правят и погасяват дълговете си. Ликвидността им би била още по-голяма, ако не беше политиката на българското правителство за финансиране на бюджетните дефицити с емисии на вътрешен дълг (ДЦК). Вчера Министерството на финансите обяви, че банки са купувачи на 43% от пласираните 7-годишни ДЦК.

Брутният ни външен дълг намалява само с 39,1 млн. евро през септември, тъй като други сектори са привличали средства. За последните 12 месеца той намалява с 574,5 млн. евро до 36,12 млрд. евро.

В това число преките чуждестранни инвестиции, под формата на вътрешногрупово кредитиране, се увеличават с 26,5 млн. евро през септември, а за последните 12 месеца има намаление със 114,9 млн. евро до 14,66 млрд. евро към 30 септември 2011 г.

Държавният външен дълг намалява с 9,1 млн. евро през септември и с 63,4 млн. евро за последните 12 месеца до 2,7 млрд. евро към 30 септември 2011 г.

Други кредитополучатели дължат 12,58 млрд. евро на чуждестранни кредитори, като дългът им се увеличава с 43,9 млн. евро през септември и с 541,1 млн. евро в последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Просто банките нямат какво да правят кеша си тук. Ако можеха да постигат предишните доходности нямаше да теглят парите, независимо от кризите при тях. При нас лихвите по кредити и депозити умерено падат, държането на не работещи активи не е свойствено за банкерите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Да новината е поредно доказателство за фактор, охлаждащ икономиката. За разлика от бума, когато тези пари прегряха икономиката и я балонизираха във всички сектори, от недвижими имоти, през акции, търговия и заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Това малко напомня приказката за оптимиста, песимиста и пълната наполовина чаша: за единия тя е полупълна, а за другия - полупразна.Всички тук знаем, че филиалите на чужди банки у нас поголовно изнасят ресурси към банките-майки в еврозоната. Знаем и защо. Въпрос на гледна точка е подобна новина с какъв нюанс ще се коментира. За мен в нея няма нищо хубаво, но може и аз нещо да не разбирам... :) Разбирам го така: или никой вече не иска кредити, или и да иска, вече никой не му дава... :lol: И в двата случая икономиката нещо май не отива на добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още