IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК поиска да изравним условията на възстановяване на ДДС за фирмите у нас и в ЕС

В момента съществуват дискриминиращи условия за лицата, участващи в транзакции в рамките на Европейския съюз, посочват от институцията

14:27 | 27.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК поиска да изравним условията на възстановяване на ДДС за фирмите у нас и в ЕС

Европейската комисия официално поиска от България да промени своите правила за данъка върху добавената стойност (ДДС), съобщиха от пресцентъра на институцията. В мотивите за това се посочва, че в България правилата, свързани с условията за възстановяване на ДДС на данъчнозадължени лица, които са обект на ревизия, дискриминират лицата, участващи в операции в рамките на Европейския съюз.

Съгласно българското законодателство ДДС на данъчно задължените лица, обект на ревизия, се възстановява в края на ревизионната процедура. Същевременно обаче националното законодателство определя специални срокове за ревизиите на данъчно задължените лица, които извършват операции в рамките на ЕС.

Тези срокове са два пъти по-дълги от сроковете, приложими спрямо лицата, извършващи транзакции предимно в рамките на държавата.

Ако данъчно задължените лица, които извършват операции в рамките на Общността, желаят да възстановят средствата преди края на ревизията, те трябва да представят обезпечение или банкова гаранция за два пъти по-дълъг период.

От ЕК смятат, че тези дискриминиращи правила са несъвместими с директивата за ДДС и с принципа на пропорционалност.

Днешното искане на ЕК е под формата на мотивирано становище, като се явява втори етап от процедурата за нарушения. Ако в рамките на два месеца правилата не бъдат приведени в съответствие с искането, Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още