IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заложеният дефицит в Бюджет 2012 ще е под 1,5%

Очакванията са дефицитът за тази година да е под заложените 2,5%, но очакваният икономически ръст от 3,6% няма да бъде достигнат

14:40 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Симеон Дянков и Януш Левандовски (вдясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Симеон Дянков и Януш Левандовски (вдясно). Снимка: БТА

В държавния бюджет за 2012 г. заложеният дефицит ще бъде по-нисък от 1,5%, каквато цифра фигурира в Конвергентната програма. Това съобщи днес министърът на финансите Симеон Дянков след срещата си в София с еврокомисаря по финанси и бюджетна политика Януш Левандовски.

Другите основни параметри за следващата година ще бъдат обявени след 10 дни, допълни Дянков. Той подчерта, че по предварителни данни бюджетният дефицит за тази година ще бъде по-нисък от заложените 2,5%. От друга страна обаче няма да бъде достигнат очакваният икономически ръст от 3,6%.

По думите на Дянков през 2013 г. страната ни ще има балансиран бюджет. Във връзка с въпрос относно евентуално вдигане на доходите в страната през следващата година финансовият министър посочи, че в бюджета не се планира вдигане на заплатите на държавните служители и на пенсиите, но при преизпълнение на приходите, каквото се очаква, повишение на доходите би могло да има.

Най-важният сигнал, който България дава във финансовата област, е намалението на бюджетния дефицит. Този положителен показател се разглежда от Европейската комисия съвместно със задлъжнялостта на страната, която е в определените рамки, за разлика от високата задлъжнялост на други страни от ЕС, посочи от своя страна Януш Левандовски.

Във връзка с журналистически въпрос еврокомисарят коментира, че усвояемостта на еврофондовете в България се подобрява, „но може би не до степента, която очаквахме“.

Относно средствата от еврофондовете за България за следващия програмен период (2014 – 2020 г.) еврокомисарят посочи, че икономическата прогноза за страната до 2020 г., изготвена от европейски експерти, е доста добра, така че България може да разчита на „не по-малко средства от тези през настоящия програмен период (2007 – 2013 г.).

Левандовски коментира и изпълнението на Конвергентната програма досега, което България е представила в ЕК. По думите му „показателите са много близо до заложеното в Конвергентната програма и ние (ЕК) проявяваме разбиране към такива малки разминавания. За нас е по-важен политическият ангажимент за финансова стабилност на България, а също така и фактът, че беше спряна процедурата по свръхдефицит.“

По въпроса за евентуално увеличение на пенсиите в България Левандовски заяви, че всяка страна сама решава този въпрос, който е проблем за много страни от ЕС.

Еврокомисарят напомни, че има намерения в ЕС да бъде въведен т. нар. данък върху финансовите транзакции, който също би могъл да бъде допълнителен източник на приходи за бюджета. България засега не е съгласна с въвеждането на този данък.

Относно състоянието на еврозоната Левандовски коментира, че „еврозоната отваря чадър над фискалното и икономическото положение над страна от нея, която е изпаднала в затруднение“, въпреки че това не е записано специално в договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още