IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето търговци на софийския пазар Илиянци укриват обороти

Инспекторите на НАП са установили, че и близо половината от проверените търговци на едро не са регистрирани по ДДС

16:47 | 04.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Повечето търговци на софийския пазар Илиянци укриват обороти

Около 75% от търговците на стоков базар Илиянци в София укриват обороти. Това показват резултатите от проверките на столичните инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) през четирите празнични дни - от 22 до 25 септември, съобщиха от НАП. Нарушения са установени в 15 от проверените общо 21 обекта. В резултат на 15 търговци са съставени актове за неиздаване на касов бон.

Инспекторите са установили, че търгуващите на базар Илиянци масово не издават касови бележки и фактури, дори и когато клиентите им изрично ги поискат.

Повечето от проверените декларирали месечни обороти, по-ниски от наема за ползваните от тях обекти, което е сигурен знак, че се укриват приходи, смятат от приходната агенция. Например, проверяващите са се натъкнали на търговец с месечен наем от 2000 лв. и отчетен дневен оборот от 20 лв.

Без регистрация по Закона за ДДС са били близо половината от проверените търговци на едро. Всеки търговец, който е бил задължен, но е пропуснал да се регистрира сам, ще бъде регистриран служебно от инспекторите на НАП София. Освен това, след ревизия ще му бъде начислен дължимия ДДС за времето, от което е трябвало да се регистрира, заедно с всички лихви за периода на просрочие.

Общо 72 търговски обекта са проверили инспекторите на НАП София само през празничните и почивните дни на септември. В половината от тях са установени нарушения. Съставени са 30 акта за неиздаване на касови бележки и 4 - за нарушения на осигурителното законодателство. Проверките на стоков базар Илиянци ще продължат и в почивните дни до края на годината, подчертават от НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още