IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Постигнахме най-ниска доходност по 7-годишните ДЦК

Постижението идва след като на 8 август бе реализирана най-ниската до момента доходност по 10-годишните държавни облигации

18:24 | 15.08.11 г.
МФ: Постигнахме най-ниска доходност по 7-годишните ДЦК

Постигнатата среднопретеглена доходност на аукциона за седемгодишни ДЦК в лева е 4,53%, съобщи Министерство на финансите. Аукционът е проведен днес.

Това е най-ниската стойност на проведените до момента аукциони за продажба на ДЦК от тази емисия след пускането й в обращение на 17 февруари 2010 г. при доходност 5,33% и регистрирания пик в доходността от 6,09% на аукциона на 3 май 2010 година. 

Пласираният номинал от емисията е в размер на 40 млн. лв., с което общият й обем в обращение достигна 170 млн. лв.

"Постигнатата доходност по емисията е по-добра от стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария и Турция", споделят от МФ.

Резултатът идва след като на 8 август бе реализирана най-ниската до момента доходност от 5,31% по 10-годишните ни ДЦК.

"Аукционът се проведе при значителен интерес от страна на пазарните участници, като търсеното количество надвиши близо два пъти предложения за продажба обем ДЦК с коефициент на покритие от 1,86. Реализираният спред към германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 2,94 процентни пункта, като също отбелязва намаление спрямо предходните преотваряния на емисията", посочват от финансовото ведомство.

Предвид продължаващата несигурност на европейските финансови пазари и проблемите, свързани с държавния дълг и кредитния рейтинг на САЩ, цената за финансиране на българското правителство на вътрешния пазар остава стабилна във всички матуритетни сегменти, като дори отбелязва намаление в сравнение с предходната година, изтъкват от министерството.

В резултат на провежданата политика на стриктна фискална дисциплина, дефицитът по консолидираната фискална програма за периода януари-юни 2011 г. намалява на 0,9% от БВП в сравнение с 2,2% дефицит за първото полугодие на 2010 година. За същият период текущата сметка е положителна и възлиза на 541,8 млн. евро (1,4% от БВП) при дефицит от 862,5 млн. евро (2,4% от БВП) за януари-юни 2010 г., като основен фактор за подобреното салдо е по-ниският с 865,9 млн. евро търговски дефицит, констатират от МФ.

"Министерството на финансите оценява доверието на инвестиционна общност към провежданата от правителството политика в областта на публичните финанси и продължава да търси възможности за подходящи инвестиционни алтернативи за възможно най-голям кръг от участници на пазара на ДЦК, като същевременно запази политиката си по поддържане на стриктна фискална дисциплина", се казва в официално изявление на ведомството на вицепремиера Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още