IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-бедните страни в ЕС ще имат по-малки вноски в стабилизационния фонд 12 години

Периодът ще започне да тече след присъединяването на съответната страна към еврозоната

18:43 | 14.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
По-бедните страни в ЕС ще имат по-малки вноски в стабилизационния фонд 12 години

Предвижда се държавите-членки на ЕС, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението е по-малък от 75% от средния за ЕС – каквато е България, да се възползват от временна корекция на вноските си в т. нар. стабилизационен фонд на ЕС след влизането им в еврозоната.

Това беше прието официално, след като ден преди заседанието на Съвета на ЕС по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН) на 12 юли финансовите министри на държавите от еврозоната подписаха Договора за Европейския механизъм за стабилност, съобщиха от Министерството на финансите.

Така, след въвеждането на единната европейска валута в България, за което няма фиксиран срок, за страната ни ще започне да тече 12-годишен преходен период. Европейският механизъм за стабилност ще функционира от 1 юли 2013 г. и ще замени съществуващите в момента Европейски инструмент за финансова стабилност (EFSF) и Европейски финансов стабилизационен механизъм (EFSM).

Механизмът, който е със записан капитал от 700 млрд. евро, има за цел да осигури постоянна рамка за предоставяне на финансова помощ на държави от еврозоната. Внесеният капитал, предоставен от държавите от еврозоната, ще възлиза на 80 млрд. евро от общата сума, които ще бъдат внасяни от средата на 2013 г. на равни годишни вноски в продължение на пет години.

Преди месец от финансовото ведомство обясниха, че договорената досега вноска във фонда от страна на България е 12% от БВП (а не 18%, както твърдяха икономисти). Като за страни като България – с БВП на човек от населението под 75% от средния за ЕС - е направен „компромис“, според който за 12-годишен период от присъединяването ни вноската ще бъде 50% от договорената. Минималната вноска за страната ни е 350 млн. евро. Максималната вноска, според изчисленията на финансовото министерство, е около 2,7 млрд. евро, т.е. около 5,5 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още