IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ одобри 14 млн. евро поръчки за петгодишни ДЦК при предложен номинал 50 млн.

Емисията е била презаписана 1,5 пъти, а постигнатата средна доходност за одобреното количество е 4,16%

13:28 | 05.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
МФ одобри 14 млн. евро поръчки за петгодишни ДЦК при предложен номинал 50 млн.

Министерството на финансите вчера е преотворило за трети път от началото на годината емисията държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в евро, с оригинален матуритет от 5 години, съобщиха от МФ.

Предложени са били книжа с номинал 50 млн. евро, като одобреното количество ДЦК възлиза на 14 млн. евро, с което общият обем на емисията в обращение достига 74 млн. евро.

Общият обем на заявените поръчки е достигнал близо 73 млн. евро, при коефициент на покритие от 1,46. На аукциона е било отчетено участие както на банки и инвестиционни посредници, така и на други институционални и крайни инвеститори, заявяват от министерството.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност за одобреното количество ДЦК е 4,16% - колкото при емитирането на книжата през март. При преотварянето на емисията през май доходността бе 4,1%.

Регистрираният спред спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 1,87 процента, като той е под стойността на показателя 5Y CDS (около 211 б.т.), който отчита премията по застраховката срещу неплатежоспособност на България, посочват от МФ.

Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на Унгария, Турция, Румъния и Испания, изтъкват от финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
acdc na balkona
преди 13 години
С.Д. не обича някой друг да му казва на колко ще пласира ДЦК. Затова човека сам си реже от тортата, моделира си парчетата както намери за добре, така че да са еднакви с тези от предходните аукциони и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
3 пъти презаписан аукцион е добър сигнал, под 2 пъти се говори за провален аукцион, което е и случая предвид това, че едва 14 от 50 милиона са пласирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
srs
преди 13 години
Значи от 73млн -одобрени 14млн. ,ама сме искали 50млн да пласираме, а после се тупаме по гърдите на к'ва изгодна лихва са и се сравняваме с други "слабаци". Не ми звучи хич оптимистично! Прав ли съм или нещо не ми е ясно? Моля да ме поправите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още