IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издадохме 3,5-годишни ДЦК за 50 млн. лв. при доходност от 3,54%

Спредът спрямо германските бундове показва, че в постигнатата доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск, посочват от МФ

11:26 | 07.06.11 г. 9
Издадохме 3,5-годишни ДЦК за 50 млн. лв. при доходност от 3,54%

Министерството на финансите е продало ДЦК със срок 3 години и 6 месеца на обща номинална стойност 50 млн. лв. при годишна доходност от 3,54%, съобщиха от МФ.

Доходността е малко по-висока спрямо тази от аукциона на 4 април 2011 г. (3,51%), но по-ниска от постигнатата на аукциона, проведен на 21 февруари тази година (3,63%).

На вчерашния аукцион е имало търсене за 88 млн. лв., което формира коефициент на покритие (търсене спрямо предлагане) от 1,75.

"Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона е 3,54%, като спредът спрямо германските федерални бундове със сходен матуритет е около 1,70 процентни пункта. Стойността на спреда между доходността на българските и германските ДЦК показва, че в постигната на аукциона доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск", заявяват от МФ.

"В условията на нестабилност на европейските дългови пазари, стойността на показателя 5Y CDS на България, който отчита оценката на международните пазари за риска от неплатежоспособност на емитента, се запазва от месец април 2011 г. на нива около 200 базисни точки. Постигнатата доходност на емисията, емитирана на вътрешния пазар и деноминирана в национална валута, е под стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария, Румъния, Хърватия и Турция", отчитат от ведомството на Симеон Дянков.

"Запазването на бюджетна дисциплина и положителното изпълнение на приходите през последните два месеца доведе до свиване на рисковата премия на страната и ревизиране на перспективата към повишаване на кредитния рейтинг на България от водещи международни агенции за кредитен рейтинг. Министерство на финансите  запазва поведението си на предвидим участник на пазара на вътрешен държавен дълг и ще продължи усилията си за провеждане на прозрачна емисионна политика с цел развитие на пазара и налагането на бенчмарковите ДЦК като инвестиционна алтернатива с оптимално съотношение доходност/риск", обещават от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Александър_
преди 13 години
Всяка година получаваш плащане в размер 3,54% не от "инвестираната сума", а от номинала на ценната книга, който не е задължително (по правило се различава от) тази цена по която си купил ценната книга. Последната година освен това плащане получаваш и номинала. Отделно на тези приходи може да получиш и капиталова печалба - ако продадеш ценната книга преди падежа на цена по-висока от тази, на която си я купил. Но ДЦК често се купуват не за формиране на оперативни портфейли и се държат до падеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
mrvip
преди 13 години
Хахахаха, как така дежурните плювачи, критикари и специалисти по всичко не се изявиха и тук и не затрупаха с отговори Ropotamo и Makaveli? Лихвата е само едната страна на доходността при ДЦК. Хайде хейтъри, докажете поне че с гугъл можете да работите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Makaveli
преди 13 години
Начина, по който аз разбирам понятието "годишна доходност 3.54%", е, че всяка година инвеститора получава лихва в размер на 3.54% от инвестираната в покупка на ДЦК сума. Т.е. ако купи ДЦК за 1000 лева след 1 година ще получи 35.40лв. лихва, след 2 години ще получи 35.40лв. лихва, а на падежът ще получи 1035.40лв. Ако съм в грешка нека някой ме поправи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Ropotamo
преди 13 години
Извинете, дали може някой да обясни съвсем кратко какво значи доходност (3.54%)? Това лихва ли е или нещо над/плюс лихвата? Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Къде ги сега плюещите към финансовото министерство, дето обичат да се правят на по-големи католици от папата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Damodaran
преди 13 години
Браво!!! Това е пътя....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още