IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин очаква силен натиск за намаляване на европейския бюджет

Следващата седмица ще се гласува докладът, който определя бюджета на ЕС за 2014-2020 г.

17:29 | 03.06.11 г.
Калфин очаква силен натиск за намаляване на европейския бюджет

„Има натиск в много от страните членки на Европейския съюз (ЕС) вноските за бюджета да бъдат намалени“, каза във Варна евродепутатът Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Той и колегите му Андрей Ковачев и Мария Неделчева от ГЕРБ участваха в студентски семинар за бъдещето на европейския проект след кризата. Форумът беше организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

„През следващата седмица ще се гласува докладът, който определя бюджета на ЕС за 2014-2020 г.“, каза Калфин и допълни, че след приемането на този документ предстоят тежки преговори с всяка от страните членки.

Андрей Ковачев посочи, че твърденията, че вноската на страната ни в ЕС е по-голяма от парите, които получава, са абсолютно неоснователни. Безпочвени били и твърденията за огромните средства, които се отделят за администрацията в съюза. Бюджетът на ЕС за тази година е 141 млрд. евро, а за административни разходи са отделени само 5,7 на сто от него, посочи Ковачев.

Земеделието и регионалното развитие вероятно ще останат основните приоритети на ЕС, каза Калфин. Според него акцент ще бъдат и общоевропейските проекти, свързани с енергетиката и транспорта. Другите приоритети за ЕС ще бъдат екологията, конкурентоспособността и науката. „Ако България иска да напредва, тя трябва да има готови проекти до 2014 г.“, коментира евродепутатът.

Калфин изрази притеснения, че България ще усвои максимум 50-60% от средствата по оперативните програми, действащи в момента. Това ще даде основание на страните донори да окажат силен натиск за намаляване на парите за държавата ни през следващия период. „По усвояване на парите за регионално развитие в момента България е на последно място в ЕС“, каза Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още