IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетимата най-богати българи внасят 4,5 млн. лв. данък върху доходите си

Доходите им са от дейности, свързани с покупко-продажба на акции и дялове, предоставяне на финансови, консултантски, адвокатски услуги и други

08:04 | 02.05.11 г. 2
Десетимата най-богати българи внасят 4,5 млн. лв. данък върху доходите си

Близо 4,5 млн. лв. данък върху доходите на физическите лица ще внесат в хазната десетимата българи, декларирали най-висок доход от 2010 г., съобщиха от Националната агенция за приходите. Това показват данните от обработените до неделя декларации за облагане на доходите на физическите лица от цялата страна.

Сумата от годишните данъчни основи (общите им приходи, намалени с осигурителните вноски и признатите разходи) на топ 10 от данъкоплатците в България възлиза на 46,4 млн. лв. В повечето случаи хората, декларирали високи доходи, ползват отстъпката от 5% при плащането на данъците си, уточняват от НАП.

Доходите на 10-те най-богати българи са от дейности, свързани с покупко-продажба на акции и дялове, предоставяне на финансови, консултантски, адвокатски услуги и други.

Днес, 2 май, е последният срок за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите без санкции, припомнят от агенцията.

Формулярите за доходите от 2010 г. клиентите на агенцията могат да подадат по електронен път, подписани с електронен подпис. В този случай, ако подадат декларацията си по интернет, гражданите ползват и отстъпка от 5% върху данъка, който са декларирали за довнасяне. Декларацията за облагане на доходите може да се подаде също по пощата, с обратна разписка. В този случай е важна датата, отбелязана на пощенското клеймо, като тя не трябва да е след 2 май 2011 г.  Формулярите за доходите могат се приемат и на място, срещу входящ номер, в над 400 станции на „Български пощи” в цялата страна, както и в офисите на НАП.

От НАП напомнят също, че до 2 май трябва да се внесе и дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Vessel_ATB
преди 13 години
Какво да ти кажа. Който най-малко допринася за благоденствието на една икономика, е най-богат по нашите ширини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
all_trader2
преди 13 години
най-богатите българи доставяли адвокатски и консултански услуги - *** смешната държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още