IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите на земеделците ще се облагат както доходите на едноличните търговци

Държавните помощи и субсидии по европрограми за 2009 г. няма да се третират през 2010 г. като доход, който подлежи на облагане, решиха на второ четене депутатите

11:57 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доходите на земеделците ще се облагат както доходите на едноличните търговци

Доходите от стопанска дейност на земеделските производители и тютюнопроизводители да се облагат като тези на едноличните търговци - на основата на финансов резултат. Тази промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица приеха народните представители на второ четене.

Новият ред на облагане ще се прилага задължително за доходите на физическите лица, регистрирани по ДДС, и по избор за доходите на останалите земеделски производители.

Тази промяна дава възможност земеделските производители и тютюнопроизводители да приспадат от доходите си реално извършените от тях разходи, според вносителите от ГЕРБ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че производителите ще събират фактурите за извършените им услуги и ще водят книга на приходите и разходите.

Със закона се въвежда задължение земеделските производители да водят "опростено счетоводство", позволяващо определянето размера на дължимия данък. Те ще трябва да съставят годишен финансов отчет, който се състои само от отчета за приходите и разходите.

Земеделските производители и сега са задължени да подават декларация като физическо лице, а сега ще подават декларация за облагане на финансов резултат, какъвто е редът за едноличните търговци.

Другият вариант, по който могат да се облагат земеделските производители и тютюнопроизводителите, е според действащите разпоредби, при които се преотстъпва 60 на сто от оборота като разход и за данъчна основа за печалба се приемат 40% от оборота.

Прието беше още държавните помощи и субсидии по европейски програми за 2009 г. да не се третират през 2010 г. като доход, който подлежи на облагане.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още