IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцизите на горивата ще се изчисляват по нов начин от 2013 г.

Малка е вероятността за спад на цените на дизеловото гориво в европейски мащаб, сочат анализите на ЕК

16:39 | 17.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Акцизите на горивата ще се изчисляват по нов начин от 2013 г.

Европейската комисия (ЕК) подготвя директива, която предвижда промени в начина на изчисляване на акцизите върху горивата след 2013 година. Това се очаква да доведе до поевтиняване на биогоривата, а дизелът ще остане сравнително по-скъп. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в Брюксел след срещата си с европейския комисар по данъчното облагане и валутния съюз Алгирдас Шемета, информираха от финансовото министерство. 

Повод за срещата на министър Дянков с комисар Шемета бяха обсъжданите предложения на български производители и търговци на горива и браншовите организации на превозвачите във връзка със завишените цени на горивата на българския и международните пазари.

Малка е вероятността за спад на цените на дизеловото гориво в европейски мащаб, сочат анализите на Европейската комисия. Тенденцията е към оскъпяване на дизела и поевтиняване на биогоривата, посочи Дянков.

Финансовият министър потвърди въз основа на разговора си с еврокомисар Шемета, че предоговаряне на нивото на минималните ставки на акцизите върху горивата не е възможно както за България, така и за другите държави-членки на ЕС. Такова запитване беше отправено от българска страна преди дни по препоръка на премиера Бойко Борисов.

От съобщението за срещата в Брюксел на министър Дянков не става ясно дали би могло да отпадне биокомпонентът в горивата и по-точно на биодизела, за да се понижат производствените му разходи, което, според изчисленията на превозвачите, би намалило цената на дизела с до 14 ст./л.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
aristotel
преди 13 години
БИОгориво това означава повече насаждения за това гориво и намаляне на площа за храни - МНОГО умно, граничещо с гениална простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още