IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните ДЦК се понижи до 5,40%

Презаписването на последния аукцион е било 3,5 пъти, а спредът спрямо базовите немски облигации е 2,12 процентни пункта

12:10 | 08.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Доходността по 10-годишните ДЦК се понижи до 5,40%

Вчера Министерството на финансите е преотворило емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 10,5 години, емитирана на 17 януари 2011, се казва в съобщение на МФ.

През тази година емисията се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на готовност на България за присъединяване към Икономическия и валутен съюз, посочват от министерството.

Предложени са били ДЦК на стойност 35 млн. лева, като общата стойност на заявените поръчки е достигнала 124 млн. лева – презаписване от 3,5 пъти.

Активно участие на аукциона са взели както първичните дилъри на ДЦК, така и институционални инвеститори - пенсионни фондове, договорни фондове и други.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност от 5,4% отбелязва подобрение спрямо отварянето на емисията през януари, когато доходността бе 5,49%.

Регистрираният спред спрямо германските държавни облигации със сходен матуритет е 2,12 процентни пункта - един от най-ниските, постигани на първичен пазар в този матуритетен сегмент от месец май 2008, отбелязват от МФ.

Спадът в доходност на приоритетната за МФ емисия е в унисон с нейното понижение на вторичен пазар, се казва в съобщението на министерството.

Нейните стойности, които са най-ниските от ноември 2008 насам, се докладват на ЕЦБ като дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване, която е един от критериите от Маастрихт, изтъкват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още