IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Ще плащаме данъците през ПОС терминали без банкова такса

Всички министерства, териториалните им структури и общините ще са длъжни да осигурят такива устройства

11:49 | 09.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Менда Стоянова: Ще плащаме данъците през ПОС терминали без банкова такса

Гражданите и фирмите ще могат да плащат без банкова такса или комисиона своите данъци и други суми към бюджетните предприятия, ако това става чрез ПОС терминал на съответната бюджетна организация. Това е най-важната част от приетия на второ четене Закон за ограничаване на плащанията в брой, каза в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, информира БТА.

Днес парламентът реши плащанията над 15 хил. лева да се извършват само чрез преводи или внасяне по платежна сметка.

Менда Стоянова допълни, че всички министерства, териториалните им структури и общините ще са длъжни да осигурят устройства за плащания с банкова карта. Това е жест от страна на правителството към тези, които си плащат данъците, коментира Стоянова.

Увеличаването от 5000 (както се предвиждаше първоначално) на 15 000 лева на допустимата граница за плащания в брой е заради опасността от пречки за работата на дребния и едрия бизнес, обясни Стоянова. По думите й законът вече не засяга само фирмите, а и физическите лица.

Няма да има законово задължение заплатите да бъдат изплащани по банков път, както беше заложено в предложенията на вносителите на законопроекта. Заради липсата на добра банкова инфраструктура в малките населени места не може да се въведе такава разпоредба, посочи Стоянова след второто четене на закона.

Другото обяснение за отхвърляне на подобна разпоредба са банковите такси, които се оказват доста високи. Те могат да са съществен разход за работниците с ниски заплати, посочи Стоянова.

„Не приехме предложението на този етап, но България трябва да се насочи към възможността все повече разходи – включително заплатите, да се изплащат по банков път“, коментира председателят на бюджетната комисия. По мнението й работодателите и служителите трябва да бъдат стимулирани за банковото превеждане на възнагражденията, а НАП ще контролира дали разпоредбите се спазват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stdmv
преди 13 години
В страната с един от най-високите проценти на електронно преброяване, в която има 5 електронно услуги на кръст (несертифицирани и малко самоделни), държавата най-накрая откри .... ПОС-а...А и Цеца-секса вече не държи СИБАНК, нали.Евалла и ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Браво за плащането през терминали с карти! Сега остава и да ги има навсякъде в държавните институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още