IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира тримесечни съкровищни бонове за 15 млн. лв.

Емисията е била презаписана близо 3 пъти при средна годишна доходност от 0,85%

12:45 | 08.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
МФ пласира тримесечни съкровищни бонове за 15 млн. лв.

Вчера Министерството на финансите е провело успешен аукцион за продажба на тримесечни сконтови съкровищни облигации (бонове) в обем от 15 млн. лева, съобщиха днес от МФ.

Общият номинал на заявените поръчки е достигнал 43,5 млн. лв. (презаписване от 2,9 пъти), което е оправдало предварителните очаквания за завишено инвеститорско търсене, констатират от министерството.


Силно търсене е било регистрирано от страна на банките - първични дилъри на ДЦК, които са участвали със заявки предимно за своя сметка, но също така и за сметка на свои клиенти.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност от 0,85% затвърждава тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК, което е видно и от отбелязания рекордно нисък спред (под 0,3 процентни пункта) спрямо базовите германски държавни облигации в този матуритетен сегмент, посочват от МФ.

На 10 януари МФ пласира 25 млн. лв. от емисия шестмесечни съкровишни бонове. Емисията бе презаписана 3,4 пъти, а постигната средна годишна доходност бе 1,38%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kosuma
преди 13 години
То и иметоти е такова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Mr_crash
преди 13 години
Туй са шменти-капелите на Дянков. Само че резерва в началото на февруари е намалял с около 300 милиона, най-вероятно за изплащане на пенсиите. 15 милиона тримесечни облигации при 0. нещо си лихва :) Кого лъжем? Себе си или ЕСБ с надеждата да ни спасява тя вместо "лошия" МФВ ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още