IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първанов: Прогнозата за 3,6% ръст догодина е „необосновано завишена“

Президентът остро разкритикува бюджета, но все пак подписа указа за обнародването му

14:48 | 14.12.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Първанов: Прогнозата за 3,6% ръст догодина е „необосновано завишена“

Държавният глава подписа указ за обнародване на бюджета за 2011 година, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Основният мотив, заради който президентът Георги Първанов е подписал закона, е необходимостта страната ни да има приет бюджет за следващата година, особено в условията на продължаваща икономическа криза, твърдят от "Дондуков" 2.

В доводите на Първанов е записано, че макроикономическата рамка е несигурна и оптимистична, а оценката за реалния растеж на брутния вътрешен продукт е необосновано завишена. Както е известно, правителството е заложило икономически ръст от 3,6 на сто догодина.

По отношение на приходите президентът Първанов е на мнение, че те са силно консервативни и подценени, а „това ще създаде проблеми при нормалното финансиране на важни разходи, бюджетни отрасли и политики в публичния сектор”.

Предвижда се рязко увеличаване на държавния дълг – това отдавна не се беше случвало и ще има дълготрайно негативно отражение, предупреждава президентът.

Няма промяна в политиките и бюджет 2011 г. се превръща в копие на този от 2010 г., като макар и под различни форми, скрито или явно, има увеличение на данъчната тежест за следващата година”, констатира президентът.

"Всички видове доходи са замразени вече втора година, като се предвижда процесът да продължи до 2013 г. На практика това означава намаление на реалните доходи на населението и неговото обедняване, най-малко с размера на натрупаната инфлация. По този показател дистанцията между нас и другите европейски страни се задълбочава.

2011-а е година на пълен отказ от реформи в здравеопазването, висшето образование, науката, социалната сфера, администрацията и финансовата децентрализация. Липсва стратегическо мислене, а някои от тези важни отрасли ще се финансират на критичния минимум от средства", допълва държавният глава.

Всичко за Бюджет 2011 може да намерите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Vardar
преди 13 години
Гоце беше много наскърбен, когато Дянков каза, че екипът му от съветници по икономически и финансови въпроси е неграмотен и нищо не разбира и сега си отмъщава със здрава критика. Но когато *** му се оптиваха по всякакъв начин да заличат българския бизнес, за да навлезат единствено чужди фирми мълчеше като пор. Не съм се запознал с бюджет 2011. Но по време на криза, криза, която в България буквално мачка, едвали може да се очаква финансовото министерство да има особено големи възможности за "разнообразие" и "креативност". А по повод увеличаването на дълга, развитите страни, тук не говоря за PIIGS, а за развитите страни оперират с дълг над 70-80% от БВП. Идеята е, че ние гоним Маастристки критерии, които според мене за сега могат да изчакат година две. Еврото ще дойде, несъмнено, но може да дойде 2015 вместо 2013.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Да, pederator, и в твоя ник също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
pederator
преди 13 години
Че кой политик разбира от макроикономика???Човека си е получил доклади наготово (затуй са експертите, нали), станал и се изказал.Не съм му фен - но в написаното в статията има много и то горчиви истини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
rogers
преди 13 години
Нема се плашите - след няколко години никойн няма да го помни този само в учебниците по история ще остане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Ironhorse
преди 13 години
А то Ърнст енд Янг и другите нищо не разбират от макроикономика, само Гуцито е разбирач.Голословни твърдения в кръчмата или в ловната дружинка да, но президента ...Даа наистина нещата вървят на зле за Гуцко, и не го съжалявам никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
А бе тоя *** бах ти наглостта.От историк стана макроикономист.Доган стана най-големия хидролог от философ.Станишчето също е учило философия ли нещо подобно в Русия .Въобще смешници ни управляваха до сега.Нееееее,мафиотските пари не миришат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Първанов защо не си премери костюмите пред огледалото, а после да си почисти ловните пушки, а е седнал да се прави на макроикономист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още