IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Бюджет 2011 ни отдалечава от еврозоната

Опозицията предлага приходите в бюджета за догодина да бъдат увеличени

12:00 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мартин Димитров: Бюджет 2011 ни отдалечава от еврозоната

Бюджет 2011 вместо да ни приближава, ни отдалечава от еврозоната и сега сме по-далече от нея, отколкото преди година и половина, каза днес съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров в изказването си по време на започналите тази сутрин дебати в парламента по второ четене на бюджета за 2011 г.

Той посочи, че има опасност за трета поредна година да имаме свръхдефицит от над 3% от БВП и „има опасност да се удавим в него“.

Между първо и второ четене на бюджета Синята коалиция е направила предложение приходите да бъдат увеличени с 900 млн. лв спрямо заложените, тъй като по думите на Димитров, е видно, че ГЕРБ нямат намерение да намаляват разходите.

Той допълни, че друга предпоставка за увеличение на бюджетния дефицит е вероятното увеличение на харчовете на кабинета за предстоящите президентски и местни избори догодина.

От изказванията на депутати от Коалиция за България стана ясно, че между първо и второ четене те са внесли предложения за увеличаване на бюджетните разходи по 37 отделни пера, като общата им сума възлиза на 1,7 милиарда лева.

Друго предложение на Коалиция за България е за увеличение на приходите до общо 2,3 милиарда лева, като левицата предлага разликата между двете суми да се използва за разплащането на държавата с бизнеса.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова посочи, че целта на Бюджет 2011 е финансова стабилност. Тя допълни, че според прогнозите крайното потребление през 2011 г. ще има ръст от около 2% спрямо 2008 г.

Дебатите по първите две точки от бюджета - за приходна и разходна част, продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още