IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Има риск за нивата на бюджетния дефицит в следващите пет години

Възможно е данъчните постъпления да не бъдат на необходимото ниво и да не компенсират нарастващия дефицит, смята Калин Маринов от Института за икономическа политика

14:35 | 15.11.10 г. 1
Икономисти: Има риск за нивата на бюджетния дефицит в следващите пет години

Съществува реален риск в следващите пет години бюджетният дефицит на България да бъде на трудноконтролируеми нива, при положение че прогнозите за икономически растеж не се сбъднат.

Това каза икономистът от Института за икономическа политика (ИИП) Калин Маринов в рамките на икономическа дискусия, предаде БТА.

В момента има заложена прогноза за икономически растеж от 3,6% през 2011 г., която може би не е чак толкова реалистична, коментира Маринов. По думите му съществува риск, дори ако този икономически растеж се реализира, данъчните постъпления да не бъдат на необходимото ниво и да не компенсират нарастващия дефицит.

Според икономиста при това положение трябва да бъдат предприети дълго отлаганите реформи в пенсионната и здравната система, дори в първия момент да са свързани с отпускането на допълнителни средства.

Смятам, че бюджетният дефицит през следващата година няма да намалее в големи граници в сравнение с тазгодишния, моето предвиждане е, че ще остане непроменен, прогнозира Маринов.

По думите му обаче това ще се случи при поне нисък икономически растеж в рамките на 1-3 процента, който да движи икономиката.

През тази година икономическият растеж ще бъде почти нулев или съвсем малко положителен, а дефицитът нараства малко, посочи икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
спокойно, БВП ще расте, нали НСИ ще добавят около 12% 'сива икономика' от догодина... но данъчните приходи няма да мръднат и това е опасността за бюджета по-скоро, не за бюджетния дефицит като процент от БВП.when you *** in the game, change the rules.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още