IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозиция и сини депутати се усъмниха в планирания ръст от 3,6% на БВП за 2011 г.

Финансовият министър Симеон Дянков изрази увереност, че приходите в бюджета за 2011 г. ще бъдат изпълнени

19:28 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Опозиция и сини депутати се усъмниха в планирания ръст от 3,6% на БВП за 2011 г.

Депутати от Коалиция за България и от Синята коалиция изказаха съмнения относно възможността за изпълнение на заложения ръст на БВП от 3,6% за 2011 г. Това стана по време на съвместното обсъждане днес на четири парламентарни комисии на първо четене на държавния бюджет и на бюджетите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров посочи, че за реализиране на растежа от 3,6% се разчита основно на увеличението на износа, който би трябвало да достигне 45 млрд. лв., което едва ли ще стане.

Предишният финансов министър Пламен Орешарски запита от своя страна настоящия министър Симеон Дянков защо са разчита толкова на вътрешния пазар за финансиране на държавния бюджет чрез дългови инструменти и ще продължи ли емитирането на 15-годишни облигации за финансиране на текущите дефицити през следващите години, при условие че тези финансови инструменти са по-скъпи от краткосрочните.

Дянков каза в тази връзка, че има ликвидност на вътрешния пазар и че търсенето при емитирането на държавните облигации е надвишило 6-7 пъти предлагането.

Той посочи, че през ноември ще бъде извършена последната емисия на 15-годишни облигации и след това държавата ще се насочи към емитиране на книжа с краткосрочни падежи.

Относно приходите в държавния бюджет за 2011 г. Дянков отново изрази увереност, че те ще бъдат изпълнени.

По думите на Дянков ще се запази стабилната фискална политика. Той се съгласи с изказванията на някои депутати, че приходите от приватизация през тази година са много по-малко от планираното и обясни това с необходимостта от проверки в трите ЕРП-та, чиито държавни дялове предстои да бъдат приватизирани.

Депутатът от синята коалиция Мартин Димитров изказа становище, че растежът на БВП за следващата година може да е по-малък от планирания, което означава, че бюджетният дефицит отново може да надхвърли 3%. Той отново посочи, че е добра идеята на Синята коалиция за въвеждане на т.нар „фискален борд“, включително и за размера на лихвите, по които държавата може да емитира дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още