IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синята коалиция поиска спиране на процедурите за гледане на бюджета

Според съпредседателя на коалицията Иван Костов републиканският проектобюджет трябва да се внесе заедно с консолидираната бюджетна програма

10:39 | 14.10.10 г.
Синята коалиция поиска спиране на процедурите за гледане  на бюджета

От Синята коалиция поискаха председателят на Народното събрание да спре процедурите за гледане на бюджета в парламента, предаде БТА.

Като причина за това искане съпредседателят на коалицията Иван Костов посочи „недопустимия начин, по който се разглежда в парламента проектобюджетът за идната година“. Според него републиканският проектобюджет трябва да се внесе заедно с консолидираната бюджетна програма, от която да става ясно какъв е общият дефицит на България.

„След внасянето на законопроекта за бюджета правителството направи няколко дълбоки промени в политиката си, вдигайки осигурителните вноски, вместо увеличаването на изискуемия стаж“, каза Костов. По думите му това променя взаимоотношението между републиканския бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), тъй като ДОО ще реализира повече приходи.

Той отбеляза, че след внасянето на бюджета за 2011 година е било сключено споразумение с Българския лекарски съюз. "Така се предвидиха за догодина 130 млн. лв. допълнително, които трябва да бъдат платени през бюджета и НЗОК - тези пари не са разчетени в проектобюджета, който ни е представен", заяви Костов.

Тези две промени в действията на правителството, по думите на Костов, „не позволяват на депутатите да изработят отношение към най-важните политики на страната - пенсионното дело и здравната система“.

Според Костов законът изисква бюджетите в тези сфери да бъдат приети или преди, или заедно с държавния бюджет. По думите му така Народното събрание нарушава закона, което е прецедент.

Ако не бъдат спрени процедурите за гледане на проектозакона за държавния бюджет, депутатите от Синята коалиция няма да участват в дебатите на заседанията на ресорните комисии, на които той се обсъжда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още