IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН: Средствата за наука са под критичния минимум

Институцията иска бюджетна субсидия от 85 млн. лв., отпускат й с 25 млн. лв. по-малко

17:45 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
БАН: Средствата за наука са под критичния минимум

За поддържане на приемливо ниво на научните изследвания и за продължаване на реформата в Българска академия на науките (БАН) са необходими минимум 84,5 милиона лева за 2011 г., или с 25 млн. лева повече от предвидената бюджетна субсидия за академията.

Това се посочва в отворено писмо от ръководството на БАН до Народното събрание и Министерски съвет по повод на заложената бюджетната субсидия за академията, съобщи БТА.

Субсидия от 84,5 млн. лева е на нивото на първоначално предвидените средства за 2009 г., което е критичният праг за съществуване на академията и за осигуряване на необходимите предпоставки тя да реализира предвидените собствени приходи, посочват от БАН.

През 2010 г. БАН извършва тежка реформа, пише в отвореното писмо. От 1 юли 2010 г. броят на институтите е намален, като заради пенсиониране учените са по-малко с 8,5 на сто, а администрацията в Централното управление - с 24 на сто. В момента завършва процедурата по атестация на всички служители на БАН и на нейна база предстои по-нататъшно оптимизиране на състава в академията.

БАН поиска за тази година бюджетна субсидия от 110 млн. лв., която при разглеждане и гласуване в парламента беше намалена на 85 млн. лв., а впоследствие размерът й беше още съкратен - до 59 милиона лева, припомнят от БАН.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още